Kosárlabda

2014.06.12. 13:25

Ismét Zalában zárul a kosarasok magyar bajnoki sorozata

Zalaegerszeg - Szombaton fejeződik be a nemzetközi kosárlabda szövetség (FIBA) 3-3 elleni hivatalos magyarországi verseny-sorozata, a Dechatlon B33 Tour.

Kerkai Attila

A nemzetközi kosárlabda szövetség szeretné, hogy egységes szabályokkal a strandröplabdához hasonlóan az olimpiai programba is bekerüljön a kosárlabda népszerű, három-három elleni utcai változata. Létrehozta ezért a B33 nevű versenysorozatát, melynek záróeseménye, és Elit kategóriájának döntője június 14-én lesz 10 órától a zalaegerszegi sportáruház parkolójában.

A zalaegerszegi áruház parkolóját nem először népesítik be kosarasok. Képünk 2012-ben készült. Fotó: Pezzetta Umberto

A kiemelt kategóriában a korábbi pécsi, szombathelyi, kecskeméti győzteseken kívül a ZTE KK volt és jelenlegi NB-I-es játékosai, valamint szerb, bosnyák, és horvát csapatok is küzdenek az ezer eurós fődíjért és a prágai európai fináléba kerülésért. De lesznek korosztályos csatározások is, melyekhez 12, 14, 16, és 18 évnél jelölték ki a korhatárokat a rendezők. Akik természetesen a felnőtteket is várják: a viadal kezdetéig lehet még nevezni a verseny honlapján.

– Nyolc külföldi és nyolc magyar csapat adja az Elit kategória mezőnyét és nagyon erős gárdák érkeznek – tudtuk meg az esemény egyik helyi szervezőjétől, Jóna Istvántól. – Köztük egy szerb együttes, amely a világ legjobb tíz B33-as csapata közé tartozik. A magyarországi sorozatban eddig Szombathelyen, Pécsen és Kecskeméten rendeztek fordulót, a miénk lesz tehát az utolsó, a továbbjutásról döntő játéknap. Tavaly szintén Egerszegen rendezték a sorozat hazai fináléját, s talán sokan emlékeznek rá, hogy ezt a PVSK csapatára épülő együttes nyerte, melyben az egerszegi múlttal bíró Bödör Bence és Horváth Balázs is pályára lépett. Ők itt lesznek az idei viadalon is. A FIBA valóban komolyan gondolja, hogy be tudja vezetni az olimpiai műsorba is a kosárlabda ezen ágát. A hagyományos streetballtól éppen ezért eltérő, műanyag pályán, játékvezetőkkel, időméréssel rendezik ezeket a viadalokat.

Az eseményt speciális dobóversenyek és más kiegészítő programok is színesítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!