Keszthely

2015.05.09. 09:03

Tekerj a sereggel - Balaton-kerülő kerékpár verseny

Keszthely - Szombat reggeltől gyülekeztek a kerékpárosok a keszthelyi móló előtt, a zenepavilonnál, ahol a katonazenekar indulói lelkesítették az indulókat.

Hajdu Péter

Ugyanis nemcsak katonák, a civilek közül is bárki nevezhetett a két napos megmérettetésre, s ismerkedhetett az út során a hivatásos katonákkal. A programon, amely szombaton estig több pihenővel Balatonkenesét jelölte meg célként, harmadik alkalommal vett részt Hende Csaba honvédelmi miniszter, s mellette Ilan Mor izraeli nagykövet is indult. A miniszter kérdésünkre elmondta: – Külön nem kellett edzenem erre a napra, gyakorlott kerékpáros vagyok, rendszeresen nyomom. Heti rendszerességgel kerékpározom, hetente legalább egyszer száz kilométert letekerek. Sajnos most mindkét nap nem tudok részt venni a Balaton kerülésen, mert holnap a kurd elnök lesz a vendégünk, és este Balatonkeneséről vissza kell mennem Budapestre. Rengetegen szeretnek kerékpározni a honvédségnél, évente kétszer szervezünk túrát, ezek közül az egyik a Balaton kerülés. Ezzel a túrával megszólítottuk a civileket is, tartsanak velünk. Mindenkit arra bíztatnék, pattanjon kerékpárra, aki dohányzik, dobja el a cigit és kövesse a példánkat. Én is így tettem évekkel ezelőtt, és akkor kezdtem rendszeresen kerékpározni, amikor letettem a cigarettát.

– Egerből érkeztem egy orvos barátommal, és az adóhivatalnál dolgozom. A Balaton kör országosan is nagy kihívásnak számít, és egy komoly megmérettetés. Egy napra nem is mertem volna bevállalni, de két napra már igen, ezért mertem benevezni – mondta Csutorás Attila végrehajtó, aki egy átalakított biciklin feküdt, mert az egy fekvőkerékpár volt, s mint mondta, menet közben fekve kedvezőbb a légellenállása a járgánynak. – Hobbim a kerékpározás, több ezer kilométert megyek egy-egy évben. Egy napos Balaton-köröket csinálok, egy nyáron kétszer-háromszor is. Az én útvonalam kissé eltér majd, mert ma még haza kell mennem Veszprémbe, természetesen biciklivel, aztán vasárnap reggel visszatekerek Kenesére, és a többiekkel fejezem be a versenyt – mondta Zentai László ezredes, a veszprémi radar ezred parancsnoka.

A miniszter és Ruzsics Ferenc polgármester üdvözölték az indulókat, és nekivágott a csapat a 202 kilométernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!