Keszthely

2014.08.18. 12:33

Több keszthelyi választókerület határa módosult

Keszthely - Politikai okok miatt változtatták meg a választókerületek határait - véli a Jobbik keszthelyi polgármesterjelöltje. A település jegyzője visszautasítja feltételezést, azt mondja: „ Képviselő asszony ezen kijelentése vagy egy rosszindulatú választási kampányfogás, vagy ha nem, akkor pedig nagyfokú tájékozatlanságáról tesz tanúbizonyságot.”'

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes

Selmeczy Zsuzsanna, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Keszthelyi Alapszervezetének elnöke, a párt polgármesterjelöltje napokban megtartott sajtótájékoztatóján közölte: - „A választókörzeteket úgy szabták át a "rendszerváltás" óta példátlan módon, hogy egy teljesen különálló városrészt - Kertvárost - vontak össze Kis-Keszthellyel - kettévágva azt -, egyértelműen politikai okokból."

Dr. Horváth Teréz Keszthely jegyzője az új határokat mutatja. Fotó: Keszey Ágnes

Erre reagálva dr. Horváth Teréz, keszthelyi jegyző a hétfői sajtótájékoztatóján közölte:

- A választási eljárásról szóló törvény előírásai alapján a tízezer főnél nagyobb lélekszámú településeken az egyéni választókerületeket módosítani kell, ha az átlagos létszámok között 20%-nyi különbség van. A választókerületeknek összefüggő területen kell elhelyezkedniük, körülbelül azonos létszámú választópolgárral, a létszámtól maximum 15%-kal lehet eltérni. Két egyéni választókerületben a határértéket (2123 fő) meghaladta a választópolgárok száma. Az 5. választókerületben Zámor térségében 44%-kal több, 3060 fő, míg a 8. választókerületben, a Kertvárosban 59%-kal kevesebb, 862 fő volt a választópolgárok száma. A módosítás 8-ból 4 választókerületet érintett. Fontos volt, hogy a meglévő szavazókörök, az oda besorolt utcákkal ne változzanak. Az emberek ugyanis már megszokták, hogy hova kell szavazni menniük. A polgármester-jelölt asszony által vitatott Kertváros csakis Kis-Keszthely felé bővülhetett. A kertvárosban élő választópolgárok alacsony száma miatt a 8-as választókerület bővült a 16-os szavazókörbe tartozó utcákkal: ez Kis-Keszthelynek a József Attila utcáig bezárólag tartó Ny-i része az É-i ipari területekkel együtt - a Csapás úttól északra. Az 5. választókerület - többségében a zámori városrész - túlságosan kiterjedt volt, így a korábbi 13-as szavazókör - a Tapolcai úttól É-ra eső K-i városrész, mely a Mátyás király utcától egészen Gyenesdiásig tart - leválasztásával már elérte a fenntartható méretet. Ezért másik kettő, területileg közbeeső választókerület is megváltozott: így a 6-os választókerülethez tartozik jelenleg a Szalasztó utcától a Rákóczi lakótelepen, a Schwarz Dávid és Füvészkert lakótelepeket magába foglaló, Tapolcai úttól északra eső városrész a korábban említett, K-i városrésszel együtt; az új 7-es körzetbe pedig a Vásártér, Zsidi út és Kis-Keszthely Keletre eső utcái, a Csapás út és Külső-Zsidi úton Várvölgy felé vezető városrész tartozik. A választópolgárok a jelenleg meglévő szavazókörökhöz tartozó területi besorolást megszokták, az a gyakorlatban problémamentesen működik - elemezte a változásokat dr. Horváth Teréz, Keszthely jegyzője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!