Kert

2015.05.06. 07:55

Akár 50-60 citromot is hozhat - Hogyan gondozzuk a citrusféléket?

Zalaegerszeg – A legtöbben már megtették, aki még nem, annak – hisz itt a tavasz – ideje kitenni a lakásból a szabadba a dézsás növényeket, köztük a citrus féléket.

Hajdu Péter

Kozári Anna zalaegerszegi kertész szerint vannak, akik kimondottan a citrusféléket gyűjtik.

– A mi éghajlatunkon dézsás növényekként lehet nevelni őket, mert télen sajnos a fagyok elől be kell vinni ezeket a mediterrán növényeket a téli tároló helyükre. A teleltetésük 4-6 fokos hőmérsékleten történjen, télen tápoldatozni sem kell a citrusokat, és ritkábban öntözni. A legkedveltebb citrusféle a citrom, elterjedt a lime, koktélmandarin, ezt héjastól is meg lehet enni. A mandarint elsősorban díszként tartjuk, nem ehető – mondja a kertész, akitől a citrusfélék nevelése, tartási igényei iránt érdeklődtünk.

Kozári Anna kertész. Fotó: Pezzetta Umberto

– A szaporítást a legtöbben kertészekre bízzák. A magról szaporítást is ki lehet próbálni, azzal csak egy baj van. A citrusfélék magról szaporított egyedei 5-6 év múlva kezdenek el virágozni, de nem fognak teremni. Az utóbbit, tehát a növény termőre fordítását oltással vagy szemzéssel kell megoldani.

Arra a kérdésünkre, hogy ebben az időszakban mit kell tenni ezekkel a növényekkel, hisz vannak, akik ezután szánják rá magukat a virágboltban, vagy a kertészeti árudában, hogy valamilyen citrust vegyenek, a következőket tanácsolta: – Most már ki kell tenni őket a szabadba. Vagy napos védett, vagy félárnyékos helyet igényelnek. Most lehet elkezdeni a citrusfélék tápoldatozását, hetente egyszer. Kapható speciálisan a citrusfélék számára forgalmazott tápoldat. Az öntözésre oda kell figyelni. Nem túl vízigényes növények, de a nyári napokon kétnaponta meg kell öntözni őket. Kint lehetnek késő őszig, még egy-két mínusz fokot is elviselnek. Mi például tavaly december végén vittük be őket, mert a télen nem volt hideg. A teleltetés világos helyen történjen, 5-6 fokos hőmérsékletű helyiségben. A fűtött szoba nem jó erre a célra, inkább a garázs, pince. Télen mérsékelten szabad öntözni, nem szabad, hogy kiszáradjon a növény, és olyankor tápoldatozni sem kell – adott tanácsot a kertész.

Arra a kérdésre, mekkorára nőhetnek, illetve mennyi termést hozhatnak a dézsás citromok, elmondta, kedvező körülmények között a több méteres fa méretet is elérhetik, de a növekedést, a korona alakítását metszéssel lehet szabályozni.

– Volt olyan vásárlónk, akinek az elmondása szerint 50-60 citromot termett a fája – tette hozzá.

Hasonlóan kell bánni néhány más mediterrán dísznövénnyel is. Ezek közül legközkedveltebbként a leandert említette, továbbá az enciánfát, callistemon-t, más néven kefevirágot.

– Ezek egész nyáron folyamatosan virágoznak. Napos helyet igényelnek, az öntözést, tápoldatozást ugyanúgy kell végezni mint a citrusféléknél. A leandert abból a szempontból kiemelném, hogy az egyik legvízigényesebb növény. Ha lehet, tálkát is érdemes alá tenni, mert másnapra felhasználja a vizet. Nyáron naponta kell öntözni, és citrus táppal tápoldatozni – mondta Kozári Anna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!