Kemendollár

2016.06.01. 06:54

Helyben tartani a lakókat

Kemendollár - Letelepedési támogatásról és az újszülöttek támogatásáról alkotott rendeletet nemrég Kemendollár önkormányzata.

Szabó Judit

Kemendollár lakossága is elöregedő. Annak érdekében, hogy a kedvezőtlen folyamat változzon, az önkormányzat elhatározta, hogy a fiatalokat vissza nem térítendő támogatással ösztönzi a helyben maradásra, az elhagyott otthonok felújítására is, nem csak új lakóház építésére. A május 20-án hatályba lépett rendelet szerint letelepedési támogatás iránti kérelmet nyújthatnak be azok a kemendollári lakosok, akik a községben első ízben építenek vagy vásárolnak lakhatás céljából (elsődleges tartózkodásra) ingatlant, illetve a lakóházat felújítják. A támogatás összege 75 ezer forint, odaítéléséről a polgármester dönt.

A pénzt vissza kell fizetni a jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelt összeggel, ha a támogatott öt éven belül elköltözik a faluból, az ingatlant eladja vagy a birtokából kikerül, vagy már nem életvitelszerűen tartózkodik ott.

Az újszülötteket 25 ezer forintos támogatásban részesíti az önkormányzat, ha a szülők legalább 2 éve állandó bejelentett lakóhellyel rendelkeznek Kemendolláron, vagy a kérelem benyújtását megelőzően legalább 24 hónapon belül állandó lakóhelyet létesítettek. A helyi rendelet több feltételhez köti a támogatás igénybevételét, az egyik, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum hatszorosát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!