Hírek

2013.09.30. 16:43

Sokkoló táblák, kamerák, védőhálók a nagykapornaki tetőnél

Zalaegerszeg - Kék festékfelkenődés a szalagkorláton, odébb pedig a helyéről kimozdult tartóoszlop. Meg virágok, mécsesek, és a soproni Dübörgő Vándorok zászlója. Ezek jelzik az elmúlt két hétben történt két halálos motorkerékpáros balesetet a 76-os úton a nagykapornaki tetőnél.

Arany Gábor

A tragédiák miatt hétfőn Rigó Csaba megyei kormánymegbízott egyeztető megbeszélést kezdeményezett az érintett szervezetek – a beruházó: NIF, a kivitelező: Colas Zrt, a közlekedési hatóság, a rendőrség, a katasztrófavédelmi igazgatóság, a Magyar Közút – képviselőivel.

Rigó Csaba érdeklődésünkre elmondta, a megyeházán tartott megbeszélésen arról született döntés, hogy október 16-án balesetmegelőzési és figyelmet felhívó rendezvényt tartanak az érintett útszakaszon. Ezen túlmenően rövid időn belül a veszélyre intő sokkoló táblákat helyez ki a Colas Zrt. mindkét irányba. Azért az építő, mert az utat a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. még nem vette át, tehát mondhatni építési terület és ezért még nem a leendő kezelő, a Magyar Közút az illetékes.

Rigó Csaba (b2) hétfő délután szakemberek társaságában megnézte a halálos motorkerékpáros balesetek helyszínét is. Fotó: Arany Gábor

Az is elhangzott, hogy az út felújítása a terveknek megfelelően történt meg, az inkriminált szakasz vonalvezetése, dőlésszöge nem kirívó.

Határoztak hétfőn délután arról is, hogy megvizsgálják megelőzési céllal kamerák telepítését a szakaszra, illetve biztonsági háló, gumifal kiépítésének lehetőséget a kritikus pontokra. Ez utóbbiak csökkentenék a sérülések súlyosságát a motorkerékpáros baleseteknél, egyebek mellett megakadályoznák a vezető szalagkorlát alá csúszását.

Nem lehet még pontosan tudni a balesetek okait, de az elsődleges megállapítások szerint a túlzott sebesség nem játszott szerepet. Ezt már dr. Fülöp Valter ezredes, megyei rendőr-főkapitány mondta el. Kiemelte: mindkét baleset jó látási és közlekedési viszonyok mellett, száraz, tiszta burkolatú úton, csoportosan túrázó, nem zalai motorkerékpárosokkal következett be. A szombat délelőtti tragédia 56 éves áldozata Sopronból érkezett, és a Zalaegerszeg felé tartó csoport utolsó tagjaként haladt, amikor ismeretlen okból, fékezés nélkül letért az útról, majd a szalagkorlátnak csapódott. A kórházban halt meg. Ettől pár méterre szinte azonos módon történt két héttel korábban, 15-én déltájt az a baleset, amiben a város felé tartó szigetszentmiklósi 43 éves motoros férfi veszítette életét. Korábban június 8-án szenvedett balesetet motorkerékpáros, akkor a vezető és utasa súlyosan megsérült.

A motoros ismeretlen okból tért le az útról és ment a korlátnak. Fotó: rendőrség

A koordinációs értekezletet követően a résztvevők a helyszínt is megtekintették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!