Hírek

2012.07.13. 08:50

Felavatják a megújult keszthelyi Fő teret

Keszthely – Történelmi pillanatként könyvelik majd el a város életében a szombati napot, amikor is felavatják a megújult Fő teret. A beruházás nem ment zökkenőmentesen, de tény: elkészültével Keszthely központja új arculatot kapott.

Sámel József

– Leginkább az tetszik, hogy az emberek örülnek a térnek. Sétálnak, nézelődnek, leülnek a padokra, pihennek. Feléledt, élettel telt meg a tér – fogalmazott elöljáróban Ruzsics Ferenc polgármester, aki szerint a kritikák száma folyamatosan csökkent, ahogy a terület kezdte elnyerni a végleges formáját. – Sok véleményt hallottam, elismeréseket, kritikákat egyaránt, a Fő tér atmoszférája, nyitottsága illik Keszthelyhez. Legtöbben talán azt nehezményezték, hogy kisebb lett a zöldfelület, pedig ez nem így van. E tekintetben is gazdagodott a terület. Máris népszerű a templom előtti térrész előtt kialakított szökőkút, s a sok-sok padnak is örülnek a lakosok és a vendégek.

A Fő tér megújítására európai uniós pályázaton nyert pénzt a város önkormányzata. A beruházás célja az volt, hogy helyreállítsák a városközpontot, visszaállítsák Keszthely régi, méltó fényét, patináját. S mindemellett új funkciókat is adjanak a területnek. A beruházás során a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom harangtornyát teljesen felújították, új toronysisakkal és homlokzatképzéssel. A templom és a volt ferences, ma premontrei rendház előtti lejtős térszint-süllyesztést nagyméretű, többlépcsős szökőkút hangsúlyozza. Szintén ott épült fel részlegesen a feltárt középkori kapubástya-elem és falmaradvány. A Várkertben a parkosítás és sétányok kialakítása mellett egy tavacskát és játszóteret is létrehoztak; a terület az alulról megvilágított boltíves kőfalaival és fáival éjszaka is hangulatos hely. Az egykori főtéri kút helyén fedett építmény (kútház) alatt kis szökőkutat állítottak fel, melyet Mikus Gyula keszthelyi festő- és szobrászművész „Kisfiú a hallal” című kisplasztikájának felnagyított változata díszít. Az 1770-ben felállított Szentháromság-szobor – teljes restaurálást követően, új kőkorláttal – visszakerült eredeti helyére. Az új, a megvilágított homlokzatokról visszaverődő fényt is felhasználva hangulatos és biztonságérzetet sugalló díszvilágítás tovább emeli a belváros attraktivitását. Az egész Fő tér új díszburkolatot kapott és zöldfelületekkel bővült, emellett egységes arculatú utcabútorok egészítik ki a beruházást.

– A Fő tér rekonstrukciója csúszott, s bár azt mondom, hogy jobb kivitelezői szervezéssel gyorsabban elkészülhetett volna, a régészeti feltárások eredményeit szerettük volna bemutathatóvá tenni. A templom előtti részt ezért újra kellett terveztetni, ami plusz időbe került – folytatta a polgármester, aki elárulta: anyagi lehetőségek esetén megvalósulnak majd azok az egyébként eredetileg tervezett elemek (például harangjáték), melyekre a beruházásban már nem jutott keret. Vásárolnak takarító járművet, s persze javíttatják azokat a hibákat, melyek jelentkeztek. Ezek nem jelentősek, főként a térburkolattal kapcsolatosak, de természetesen pótolják a meg nem üdült fákat is.

Tízezer négyzetméteren 6500 négyzetméternyi burkolatot raktak le a Fő téren. Harminc százalékkal nőtt a zöldfelület, s 270 négyzetméteres vízfelület biztosít kedvezőbb mikroklímát. A díszkivilágításról 100 reflektor gondoskodik (Fotó: Sámel József)

Ruzsics Ferenc azt mondja, a Fő téri rekonstrukció eldöntésének pillanatában is tudták, hogy a mintegy egymilliárd forintos beruházás nem lesz olcsó. De akkoriban még az önkormányzatok jobban álltak anyagilag.

– A pályázati támogatáshoz felvett hitelt huszonöt éven át fizeti a város, biztosan nem lesz könnyű, de úgy gondolom – ha nem is közvetlen – a beruházásnak igenis lesz haszna Keszthely számára. A megújult Fő tér a minőségi turizmust szolgálja majd, a sokszínű, kellemes városközpont turisztikai vonzerőt jelent. Ez várhatóan előnyére válik a gazdasági szereplőinek, amiből az önkormányzat is profitál. Egy biztos, Keszthelyt biztosan szívesen keresik fel a turisták, a Fő tér méltó a Balaton fővárosa ranghoz.

A belváros rekonstrukció ezzel még nem ért véget, a Rákóczi téren, a Kastély–Georgikon– Szalasztó utcában zajlanak a munkálatok. Hamarosan a Deák és Széchenyi utcák kereszteződése is átalakul, ott jelzőlámpákat szerelnek fel.

– Szeretnénk folytatni a közlejövőben a Balaton-parti sétány rekonstrukcióját, a tervek készülnek – tette hozzá a polgármester. Fontos lenne, hogy kiépítsük a kerékpárutat, mely az új temetôhöz vezető szakasz város felőli végétől, a Georgikon utcán átvezetve, a Fő téren keresztül egészen a Balaton-partig tartana. Ha ez meglesz, úgy a kerékpárosok számára járható módon összekötöttük Hévízt a keszthelyi Balaton-parttal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!