Hírek

2017.09.04. 12:44

Érik a füge Tormaföldén - Többféle módon is felhasználható

TORMAFÖLDE - Javában érik már a gyümölcs a tormaföldei fügeültetvényen. Kevéssé köztudott, hogy a fügének számtalan fajtaváltozata létezik és sokféle módon elkészíthető.

Horváth B. Attila

Hiába származik a mediterráneumból a füge, a Harcz Endre vezette ültetvény növényeit is megviselte az idei csapadékhiányos időjárás.

– Igaz, hogy Görögországban, vagy Olaszországban köves tájakon is szépen terem a füge, az ottani növények már alkalmazkodtak a szárazsághoz, kisebb lombozatot és több gyümölcsöt nevelnek, míg az itthoniak több levelet hoznak, ami miatt nagyobb a párologtatásuk – árulta el Harcz Endre. – Ez sajnos, komoly vízveszteséget okozott az év folyamán, annál is inkább, mert a növényeink mindössze hét évesek és a gyökérzetük még nem ereszkedett mélyre. Ezzel együtt nincs okunk panaszra, idén is szép mennyiséget sikerül betakarítanunk a 20-féle (például barna, lila, sárga és zöld, gömbölyő, lapos, hosszúkás) füge-fajtaváltozatból. Világszinten egyébként több száz fajta fügét ismerünk.

Harcz Endre érett fügegyümölcsöket mutat. Többféle fajtaváltozat is létezik, piros, sárga, gömbölyű, vagy lapos - Fotó: Varga János

Az édes gyümölcs többféleképpen is elkészíthető.

– Mi például lekvárt főzünk belőle elsősorban – hallottuk Harcz Endrétől. – Aki ezzel próbálkozik, annak érdemes arra figyelni, hogy a cukrot csak a végén adja hozzá, nem szabad túl sokáig együtt főzni vele, mert a végtermék kesernyés ízű lesz tőle, ugyanis megég a cukor. Továbbá lehet még fügebort készíteni belőle, pálinkát, s nem utolsósorban aszalványnak is feldolgozható, vannak erre különösen alkalmas, mézédes fajták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!