Hírek

2017.08.30. 18:50

Botfai Bioblitz - botanikai barangolásra, 24 órás vadonleltárra invitálnak a szervezők

ZALAEGERSZEG A "bio" jelentése élet, a "blitz" jelentése gyors, energikus roham, a "bioblitz" pedig egy mozgalom, melynek célja: megismerni egy zöldterület fantasztikus élővilágát - ebben lehet része a hét végén a természetbarátoknak.

Fincza Zsuzsa

Az Erdődy-Hüvös-kastély főhadiszállással Zalaegerszeg Botfa városrészében tartják szombaton 18 órától vasárnap 15 óráig Magyarország 2. Bioblitz-ét. Ez a 24 órás "fajgyűjtés" gyakorlatilag a növények, gombák és állatok felkutatását, meghatározását és leltárba vételét jelenti, a cél, hogy a rendelkezésre álló idő alatt feltárják a környék minél teljesebb élővilágát.

A résztvevők nemcsak "nézői", hanem aktív részesei lesznek a rendezvénynek, a szervezők az ő segítségükkel gyűjtik össze - a maga valójában vagy fotón - a botfai Erdődy-Hűvös-kastély környékének élőlényeit. A húsz főből álló, zömében zalai szakemberstábban biológusok, mikológusok (gomba-tudorok) és zoológusok végzik a meghatározásokat, valamint koordinálják a komolyabb vizsgálatokat és a csapdázásokat, a látogatók megismerhetik általuk a tudományos mintavételi módszereket is.

Tavaly Horváth Jenő, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettese, halászati szakértője és Gombócz Zoltán alkalmi halászinas a kutatási célokra kifejlesztett eszközökkel tanulmányozta a Válicka élővilágát – ebben idén is része lehet a természetbarátoknak - Fotó: Archív

Szombaton 18 órakor indul a környékre a botanikai és gombásztúra, a kastélyban maradók az erdei állatok nyomaival, trófeáival, 19 órától pedig a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány jóvoltából a baglyokkal ismerkedhetnek. 20 órától meghatározzák a túráról visszaérkezők zsákmányát, majd fél óra múlva éjszakai detektoros denevérlesre, lepkevizitre és kisemlőscsapdázásra indulnak a csapatok.

Egy kis szundikálás után vasárnap 6 órakor kezdődik a kora reggeli távcsöves madármegfigyelés, a madárgyűrűzés, és szemügyre veszik, mit fogtak éjszaka a kisemlőscsapdák. 9 órakor az egyik csapat botanikai barangolásra és gombásztúrára indul, mások madarászhatnak, lepkéket és szitakötőket gyűjthetnek, a kastélyban maradók pedig a kert ingyen napszámosaival, majd a baglyokkal ismerkedhetnek. A délutáni helyszín a Válicka-partja, ahol 12.30 kor kezdődik a patak élővilágának szemügyre vétele.

A Bioblitz 15 órakor izgalmas programmal zárul, közkinccsé teszik az elkészült vadonleltárt, és elengedik a kastélyparkban felnevelt erdei fülesbaglyot. A programba bármikor, a hét vége során akár többször is bekapcsolódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!