Hírek

2017.03.05. 18:35

Körülnéztek egykori laktanyájukban az obsitos katonák

Zalaegerszeg - Szombaton újra benépesült a Petőfi laktanya parancsnoki „körlete” - várakozáson felüli érdeklődés mellett zajlott a Honvédklub Egyesület első katonatalálkozója.

Fincza Zsuzsa

- Egy éve vetődött fel a gondolat, hogy összehívjuk a zalaegerszegi helyőrségben szolgált volt bajtársainkat. Szerettük volna megtudni, mi lett velük, hova sodorta őket a sors - elevenítette fel az ötlet eredetét Németh István ny. őrnagy, a honvédklub elnöke.

- November óta intenzíven kutattuk a címeket - tette hozzá Szabó László ny. alezredes, a honvédklub alelnöke. - A személyes ismeretségek és a modern technika segítségével 300 embert tudtunk értesíteni, közülük több mint 150-en jöttek el.

- Nagyszerű érzés újra egy levegőt szívni azokkal, akikkel együtt húztunk csizmát - summázta véleményét a szépszámú egybegyűlteket köszöntő Gondos Ferenc ny. ezredes, a szervező közösség tiszteletbeli elnöke. - Jövőre, a Honvédklub 50. jubileuma alkalmából még nagyobb ünnepséget tartunk - ígérte.

A találkozó a helyőrség ez alkalommal is bővülő kiállításának megtekintésével kezdődött.

Nagy volt az érdeklődés a helyőrség folyamatosan gyarapodó helytörténeti kiállításán. A képen (balról jobbra) Csalló István ny. alezredes, Inhof Ferenc ny. százados, dr. Muhoray Árpád ny. vezérőrnagy, Szabó Ferenc ny. törzszászlós, Horváth István ny. törzszászlós. dr. Berecz János ny. százados és Szabó László ny. alezredes, a kiállítás fő szervezője Fotó: Fincza Zsuzsa

Az adományozók között Inhof Ferenc ny. százados például zászlókat és egyéb kincseket rejtő térképtáskával gyarapította a gyűjteményt. Dr. Muhoray Árpád ny. vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense viszont régi fotográfiákat helyezett a relikviák közé.

- A Petőfi laktanya anno sokunk második otthona volt - hangsúlyozta a vezérőrnagy. - Én voltam a laktanya és a helyőrség utolsó parancsnoka, akinek még volt katonája. A vezetésem alatt, 1996-ban kezdődött meg az alakulat felszámolása. 2000-től 2002-ig mint a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője még Zalaegerszegen maradtam, azt követően az Országos Katasztrófavédelmi főigazgató helyetteseként Budapestre kerültem.

Eljött Havril András vezérezredes is, aki 2005-2009-ig az ország legmagasabb beosztású katonájaként a Honvéd Vezérkar főnöke volt.

- Hadműveleti főtisztként kerültem a hadosztályhoz 1980-ban, 1985-87 között dandárparancsnok helyettesként szolgáltam Zalaegerszegen, majd továbbléptem a katonai beosztásban. Harminc éve nem találkoztam volt zalai katonatársaimmal, így nagy örömmel és kíváncsisággal jöttem Zalaegerszegre - mondta a vezérezredes, aki - a szavaival élve - manapság az átlagemberek nyugdíjas éveit éli.

Miként Hochrein László ezredes is, aki 1987 márciusától 1990 júliusáig volt a 33. Gépesített Lövészdandár parancsnoka. Őt Pécsről helyezték Zalába és ma is itt él.

- Csak üdvözölni tudjuk a találkozót, reméljük, hagyomány lesz belőle - így Hochrein ezredes, aki 2011-ig megyei védelmi bizottság titkáraként tevékenykedett.

A résztvevők megkoszorúzták a Petőfi-emléktáblát és a hősi emlékművet, majd a Keresztury VMK-ban elevenítették fel közös emlékeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!