Hírek

2017.01.06. 20:35

Ilyenkor több férőhellyel - Menedéket, biztonságot nyújtanak a hajléktalan embereknek

Nagykanizsa, Zalaegerszeg - A csontig hatoló hidegben a hajléktalan embereknek sokat segíthetnek az őket befogadó szállások.

Hajdu Péter

Nagykanizsán a Magyar Vöröskereszt átmeneti szállóján és éjjeli menedékhelyén tegnap délben nagy volt a nyüzsgés. Egy pillanat alatt megtelt az ebédlő éhes és didergő emberekkel. A fedél nélkül élők ezúttal fejedelmi menüt, rántott karajt kaptak petrezselymes burgonyával, de voltak, akik a tojásos nokedlit választották.

- A téli időszakban a hideg időjárásra való tekintettel 30 férőhellyel bővítettük a szálláshelyek számát, s a nappali melegedőt hétvégente is nyitva tartjuk - mondta Barbarics László intézményvezető. - Az utcai szolgálat osztott munkaidőben dolgozik, a kollégáink végiglátogatják azokat a helyeket, ahol jellemzően megfordulnak a hajléktalanok. Úgy vettük észre, ebben az extrém hidegben mindenki kicsit jobban odafigyel embertársaira.

Az intézményben szerdán 108 fő, 27 nő és 81 férfi hajtotta álomra a fejét. Barbarics László információi szerint a szabad ég alatt mindössze két ember tartózkodik, akik elutasítják az ellátást. Rajtuk kívül még huszonhárman nem lakás céljára szolgáló épületekben (hegyi pince, udvari tároló, elhagyott épület) húzzák meg magukat. Ők a szakemberek megítélése szerint viszonylagos biztonságban vannak.

Zalaegerszegen a hajléktalanszálló nappali melegedője is megtelik ezekben a napokban, tv-t néznek, pihennek a hajléktalanok
Fotó: Katona Tibor

- Kanizsán évek óta nem esett a hideg áldozatául hajléktalan, az idén is mindent megteszünk, hogy ez így maradjon - mondta Barbarics László.

Zalaegerszegen, a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjában tegnap délután szép számmal gyülekeztek a hideg elől biztonságos helyet és meleget kereső emberek.

A folyosón is üldögéltek, beszélgettek, s megtelt a nappali melegedő, ahol tévét néztek, de volt, aki csak az asztalra borulva pihent a melegben.

A nagykanizsai átmeneti szállón Orsós Lászlónak Lajos Mária ad ebédet, rántott húst Fotó: Szakony Attila

- Az éjjeli menedékhelyen 30 férőhelyünk van, ezt a téli időszakban még hússzal kiegészítjük. Csütörtökön például 57-en aludtak az intézményben. A 40 férőhelyes átmeneti szálláson 40-en vannak, tele van, és a családok átmeneti otthona is tele van 40 fővel. Ezen kívül naponta mintegy 30 személyt látunk el az utcán. Jelenleg a városban, illetve a város közvetlen környékén körülbelül 50-en élnek kinn a szabadban. A legextrémebb helyzetben levőkhöz minden nap, de ha a körülmények megkívánják, naponta akár többször is megpróbálunk eljutni. Igyekszünk arra ösztönözni őket, hogy védett helyre jöjjenek. Ha elutasítják, akkor pedig ellátjuk őket olyan felszereléssel, amivel túl tudják élni az extrém hideg időszakot - nyilatkozta lapunknak Kardos Ádám, az intézmény szakmai vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!