Hírek

2016.11.22. 16:33

Új vezető az ügyvédjelölti tagozat élén

Nagykanizsa - A Budapesti Ügyvédi Kamara Ügyvédjelölti Tagozatának tisztújító közgyűlésén a kanizsai születésű dr. Rinfel Jánost egyhangú döntéssel választották meg elnöknek.

Benedek Bálint

Az új vezető az ügyvédjelölti érdekek mellett számos programmal is színesítené a tagozat életét.

Magyarországon az ügyvédi irodák jelenleg több mint kétezer ügyvédjelöltet alkalmaznak, ebből közel 1500 jelöltet a Budapesti Ügyvédi Kamara tart nyilván. 2006-ban, az ügyvédjelölti pályáját akkoriban kezdő Gulyás Gergely, aki azóta az Országgyűlés törvényalkotásért felelős elnöke lett, alapította meg az önkormányzati elven működő ügyvédjelölti tagozatot a fővárosi kamarában, amelynek elsődleges feladata a jelöltek érdekképviselete.

Fotó: Csortos Szabolcs

- A nemes kötelezettség mindenekelőtt az érdekek védelmében mutatkozik meg, hiszen a szakvizsgát megelőző hároméves időszak a megváltozott társadalmi és gazdasági viszonyok mellett komoly próbatétel elé állítja a fiatal jogászokat - fogalmazott dr. Rinfel János. - Az egyetemi tanulmányokat követően sokan választják az ügyvédi hivatás előszobáját képező jelölti munkakört, de a számos ügyvédi irodában előforduló tizenkét órás munkaidő és a megnövekedett szakmai elvárás, mint posztgraduális végzettség vagy az idegen nyelvek tárgyalás szintű ismeretének hiánya sok jelöltet arra késztet, hogy még szakvizsga előtt feladja terveit, és idő előtt elhagyja a pályát.

A 28 éves fiatal viszont rendkívül ambiciózus. A Batthyány-gimnáziumban tett érettségit követően köztársasági ösztöndíjasként Pécsett diplomázott, majd onnan Budapestre költözött. Jogi pályáját egy nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező ügyvédi irodánál kezdte meg, ahol jelenleg is dolgozik. Kezdő ügyvédjelöltként tapasztalta meg azt, hogy a megváltozott gazdasági, illetve társadalmi viszonyok, az ezzel járó jogszabálydömping, továbbá az elektronikus eljárásokra való felkészülés komoly kihívás elé állítja a jogászokat.

- Az elnökség munkáját egy online ügyvédjelölti igényfelméréssel kezdem, amelynek reprezentatív eredménye a következő egy év munkájához kellő iránymutatást ad - jelentette ki dr. Rinfel János. - Ezt a felmérést fontos rendszeresen elvégezni, hogy a visszajelzéseket megfelelően tudjuk elemezni, és annak értékei alapján tegyük meg a szükséges lépéseket az érdekképviselet terén.

Az elnök hozzátette: a munkaerőpiacon tapasztalható szorosabb versenyben folyamatosan nőnek az elvárások a jogászokkal szemben. Az elnökség már megkezdte a tárgyalásokat annak érdekében, hogy professzionális nyelviskolával együttműködve alakítson ki jogász szaknyelvi oktatási programot. Ennek keretében az ügyvédjelöltek a munkájukhoz elengedhetetlen, ténylegesen alkalmazható szaknyelvi tudást sajátíthatják el a piaci árnál lényegesen kedvezőbb áron.

Dr. Rinfel János munkája során igyekszik minden területre fokozottan figyelni. A közelgő törvénymódosítások (1952. évi III. törvény - a polgári perrendtartásról, 2004. évi CXL. törvény - a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, 1998. évi XIX. törvény - a büntetőeljárásról) kapcsán folyamatos jogszabálykövetésre és azok gyakorlati alkalmazásának elsajátítására van szükség, ezért szakmai konferenciák és előadások megszervezését tűzte ki célul.

- A szakmai programok megszervezésében tovább kívánjuk erősíteni együttműködésünket az Igazságügyi Minisztériummal, a Magyar Ügyvédi Kamarával, a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával, az Igazságügyi Fogalmazók Országos Egyesületével, valamint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarával - fűzte hozzá. - A jogászi hivatáshoz kapcsolódó szakmai továbbképzés támogatásán felül szükséges, hogy az elmúlt időszakban drasztikusan megnövekedett kiadásokat is kezeljük. Ennek érdekében az elnökség, fiatal pályakezdők érdekképviseletét ellátó civil szervezetekkel együttműködve, kezdeményezi egy „önkormányzati lakás-bérleti program" kidolgozását, amelynek keretében bizonyos feltételek teljesítése mellett a pályakezdő fiatalok bérelhetnének önkormányzati lakásokat.

A kanizsai származású elnök a szakmai rendezvények mellett kiemelt hangsúlyt fektet az ügyvédjelöltek közösségépítő programjaira is. Megkezdik a tárgyalásokat a szolgáltatói szektor különféle képviselőivel, hogy a kezdő jogászok csatlakozhassanak a rendvédelmi szervek és az egészségügyi dolgozók részére biztosított kedvezményprogramokhoz.

- Terveink között szerepel a jogász mozi est elindítása, amelyen jogi tematikájú mozifilmeket nézhetnének az érdeklődők - így az elnök. - És új programként jelenne meg a Grand-Prix, melynek keretében a fiatal jogászok gokart-vezetési képességeiket mérhetnék össze, hogy elnyerjenek egy vándorserleget.

Ezek is érdekelhetik