Hírek

2015.10.16. 15:42

A gyógyszer nem elég - új rehabilitációs részleget avattak a pszichiátrián

Zalaegerszeg – A Zala Megyei Kórház pózvai telephelyén a szemészet megüresedett épületben pszichiátriai rehabilitációs részleget alakítottak ki. A 283 millió forintos fejlesztés nyomán létrejött létesítményt pénteken avatták fel.

Magyar Hajnalka

A felújított egységben 55 rehabilitációs ágy kapott helyet, a foglalkoztatókban pedig 40 „bejáró" páciensnek tudnak napi 8 órában medicinális, szocio- és pszichoterápiás kezelést nyújtani.

Az ünnepségen elsőként dr. Cserháti Péter miniszteri biztos beszélt a pszichiátriai, addiktológiai rehabilitáció  fontosságáról, mely terület most tíz nyugat-dunántúli kórházban léphet előre az összesen 1,9 milliárd forint értékű  konzorciumi fejlesztésnek köszönhetően. Ennek volt része a pózvai pszichiátriai osztály  átalakítása is.

Dr. Sipos Zsófia, dr. Cserháti Péter, Vigh László és dr. Halász Gabriella az egyik foglalkoztató teremben. Fotó: Pezzetta Umberto

Vigh László országgyűlési képviselő nemzetstratégiai érdeknek nevezte az egészségügy fejlesztését. Mint kiemelte, az elmúlt időszakban 500 milliárd forintot fordított az ország e célra, ám a több évtizedes lemaradás miatt nincs az a pénz, aminek ne lehetne még értelmes célt találni.

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy az egészségügynek a társadalmi változásokhoz is alkalmazkodnia kell, s ennek része, hogy a növekvő számú krónikus betegnek biztosítják  a célokkal tűzdelt értelmes életet.  Ehhez pedig  a rehabilitáció kínál utat, aminek  szakmai tartalmát és presztízsét egyaránt növelni szükséges. A mai világban nem a  klasszikus pszichiátriai kórképek jelentik a legnagyobb gondot, hanem a depressziósok, pánikbetegek, fóbiások és szenvedélybetegek egyre növekvő száma szab új feladatokat. Ezeknek kívánnak megfelelni az új részlegen, ahol holisztikus szemlélettel és a gyógyszeradáson  túlmutató, sokoldalú terápiával igyekeznek segítséget nyújtani azoknak, akik pszichiátriai betegségük miatt nem képesek önállóan szembeszállni a világ kihívásaival.

Dr. Sipos Zsófia, a pszichiátria osztályvezető főorvosa  a szenvedélybetegségekkel való megküzdés nehézségeire hívta fel a figyelmet, s ebbéli lehetőségeikről ejtett szót. Ehhez a jövőben egy  üvegház is terepet kínál, ahol a foglalkoztatás terápia számára nyílnak új lehetőségek. Megköszönte a fejlesztéshez kapott támogatást, s reményét fejezte ki, hogy a szakmai személyzet teljeskörű kiépítéséhez is segítséget kapnak.

Az új létesítményt megáldották a történelmi egyházak képviselői is,  Zsugyel Kornél, Török Zoltán  és Nagy Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!