Hírek

2015.07.21. 14:17

Együtt a diós települések: Bihardiószeg adott otthont az idei találkozónak

Bihardiószeg - Ismét megrendezték a Kárpát-medencei Diós települések IX. országos és VI. nemzetközi találkozóját. Szombaton a partiumi (Románia) Bihardiószeg látta vendégül a településeket.

Keszey Ágnes

A Diós nevű települések találkozóját először közel egy évtizede a Forrásvíz Természetbarát Egyesület ötlete alapján Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere kezdeményezte. Azóta már határon túli települések is bekapcsolódtak az évenkénti programba. Természetesen a község küldöttsége az idei találkozón is képviseltette magát, sőt a diós sütemények versenyén a gyenesdiásiak az első és a második helyet is megszerezték.

- Jellegzetes volt községünkben a dió, a 16. - 17. században Diósként is emlegették a települést. Próbáltunk egy olyan rendezvényt megvalósítani, mely nem csak egyfajta találkozó, hanem erősödik a nemzeti összetartozás, a kulturális csoportok közötti együttműködés: mint a dióhéjba zárt mag. Hiszen az élet csírája a kultúra, az identitástudat, a civil közösségek ereje - idézte fel a célokat Gál Lajos.

Szemben a gyenesdiási népdalkörösök, dalárdások, jobbra a táncosok a Bihardiószegi református templomban, az előtérben csángók Diószén településről. Fotó: Hársfalvi György

2006-ban az első találkozónak Gyenesdiás adott otthont, ekkor Bereczky Csaba fafaragóművész készített egy vándordiót, melyet mindig az a település kap meg, mely a következő találkozónak otthont ad.

- Az anyaországi diós településeken mind megvolt a találkozó, s már kigurítottuk a határon túliak felé. Bihardiószegen 16 diós nevű település közül 11 vett részt a szombati eseményen. Míg az elsőn voltunk ötvenen, most már ötszáz embert szólítottunk meg, akik küldöttként vettek részt.

Gyenesdiási sátor a süteménysütőkkel: balról Hóbár Jánosné, Bors Józsefné, Bognárné G. Piroska, Fábián Józsefné, Horváth Zoltánné, Kenesei Jánosné. Fotó: Hársfalvi György

Gyenesdiás számára a találkozón túl is fontos a dió.

- Napjainkban sem csak gasztrokulturális jelentősége van. A Tündérkert mozgalom erősödésével. diófát is ültetünk rendezvényeink alkalmával. A diófa mindig A  szőlőkultúra része volt. próbáljuk őrizni, ápolni, üzenetét hordozni, hogy unokáik is tudjanak erről, s a nemzeti összetartozásról, amit szimbolizál.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!