Hírek

2015.03.11. 17:50

Ébredőben a horgászvizek

Az enyhe tél és az elmúlt hetek tavaszias időjárása miatt a szokottnál korábban beindult az élet a horgászvizek környékén.

Gyuricza Ferenc

Ugyan csukára jelenleg országos tilalom van érvényben, békés halakra azonban most is lehet horgászni. Sokan ki is használják a lehetőséget, Külsősárdnál az elmúlt hét végén vagy féltucatnyi autó állt a tórendszer melletti parkolóban. Akad, aki csak nézelődni jött, s vannak olyanok is, akik már belógatták a zsinórt a vízbe.

– Rendszeres program nálunk, hogy a fiammal hétvégenként kijárunk horgászni – mondta Fehér Péter. – Itt voltunk a múlt héten is, s próbálkozunk most is. Van is eredmény, bár apróhalak akadnak horogra, de egy vacsorára való így is összegyűlik.

A horgász hozzátette: egy hete öt kárászt fogott, ottjártunkkor pedig kilenc darabnál tartottak, átlagosan 35-45 dekagramm körüliek kerültek a vödörbe. Otthon pácolás után sütik majd ki őket, ezt az elkészítési módot a család valamennyi tagja kedveli.

– Ahhoz, hogy egy három tagú család jól lakjon, kárászból minimum hét darabot kell megsütni – magyarázta Fehér Péter.

A salomvári Koltai Ferenc a zalalövői Borotyán-tóból kifogott 2 kiló harminc dekás ponttyal. A férfi gyakran megfordul a vízparton. Fotó: Gyuricza Ferenc

Az ugyancsak Külsősárdon próbálkozó Stokker László ez alkalommal kevésbé volt szerencsés, ő üres kézzel indult haza. Előtte csak annyit mondott, bár a levegő már kellemes, a több méteres vízmélység miatt a kavicsbányatavak lassabban melegednek fel, így a halak sem mozdulnak még igazán.

A külsősárdi tórendszer feletti horgászati jogot gyakorló Tenke-völgye Természetvédő és Sporthorgász Egyesület elnöke, Román Péter szerint viszont hamarabb elkezdődött a szezon, s ezt egyértelműen az időjárás befolyásolta.

– A tavaszias idő kicsalogatta a horgászokat a vízpartra – mondja az elnök. – Ezen a héten nálunk általános tilalom van érvényben, de hétfőtől újra szabad halat fogni.

Román Péter hozzáteszi: a tilalom oka a hétfői telepítés. A külsősárdi négy tavuk közül háromba is tettek halat, összesen 22 mázsát. Zömében pontyot, de a takarmányhalról sem feledkeztek meg. A negyedik tó – amelynél korábban afrikai harcsákra lehetett horgászni – halnevelde lesz.

– A jövőt illetően több fontos döntést is hoztunk a február közepén megtartott éves közgyűlésünkön – folytatta az elnök. – A létszám növelése érdekében az eddigi 33 ezer forintról 30 ezerre csökkentjük az éves tagdíjat, és az úgynevezett környezetvédelmi napok száma is kevesebb lesz eggyel. A kifogható halak számát viszont felemeltük, 20-ról 30-ra.

Külsősárdra a hazai horgászok mellett szlovének is szívesen járnak, a tagság körülbelül 30 százalékát teszik ki. Külföldi horgászokkal másutt is gyakran találkozni, a zalabaksai Baksa-tónál ugyancsak rendszeresen jelen vannak.

– Hozzánk a hazai horgászok mellett leginkább a szlovének járnak – válaszolja kérdésünkre Kulcsárné Horváth Lívia. – Komolyabb vendégszámról jelenleg még nem beszélhetünk, ám akadnak már érdeklődők. A telepítést március végére tervezzük, azt követően biztosan nagyobb lesz a vendégforgalom.

Fehér Bence (jobbra) egy általa kifogott kárászt mutat a külsősárdi tóparton édesapjával, illetve testvérével sétálgató Könczöl Csabának. A háttérben Bence édesapja, a Tenke-völgye Természetvédő és Sporthorgász Egyesület vezetőségi tagja, Fehér Péter. Fotó: Gyuricza Ferenc

A Baksa-tónál erre az évre több versenyt terveznek, köztük azt a 24 órás horgászatot, ami mindig is nagy sikernek örvendett az itt pecázók körében. Két versenyt terveznek a zalalövői Borostyán-tónál is – tudtuk meg a helyszínen dr. Dobrotka Lászlótól. Az egyik kifejezetten egyesületi lesz, a másik pedig a Zala Menti Napok programsorozatához kapcsolódik majd.

– Március elseje óta rendszeresen kijárok a vízpartra, s van is eredménye – mutatja a szákját a sálomvári Koltai Ferenc. – Ma is fogtam néhány keszeget, illetve ezt a két kiló harminc deka körüli pontyot. Van ebben a vízben rengeteg hal, aki ide jön horgászni, annak nem nagyon kell attól tartania, hogy üres kézzel megy haza.

A Koltai Ferenc által elmondottakat a látvány is alátámasztja, a Borostyán-tó gátja közelében legalább tucatnyi gépkocsi várakozik az ott horgászó gazdáikra. Vannak, akik közvetlenül a gát tövében próbálkoznak, mások szerint inkább érdemes észak felé húzódni, a Szőcei-patak torkolata mellé, a tónak azon a pontján sokkal eredményesebb a horgászat.

– Nyolc fokos a víz, ez bőven elég ahhoz, hogy a halak elinduljanak – folytatja Koltai Ferenc. – Ha marad ez a tavaszias meleg, akkor nem lehet okunk panaszra, hiszen az elmúlt évi telepítésnek köszönhetően hal is bőven van a vízben. Az itteni ponty ráadásul jóval ízletesebb, mint a máshol fogott, köszönhetően a tavat tápláló folyóvizeknek, valamint a friss forrásoknak.

Gyakori vendég a zalalövői tónál Szőllős László is, a férfi megerősíti az előtte szólók által elmondottakat. Neki is sikerült már több pontyot fognia, s még csak az év első hónapjaiban járunk.

– Amikor csak időm engedi, jövök is a vízpartra – árulja el. – Most kifejezetten jó időszaka van a pontyhalászatnak, egyelőre nem panaszkodom.

A tavasz folyamán számos zalai horgászvízen is várható telepítés, így a Kerkaszentkirályhoz közeli Kerka-holtágba három, a kerkafalvai Kéthatár-tóba pedig öt mázsa pontyot tesz egy hét múlva, azaz március 19-én az ott horgászati jogot gyakorló Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A halasítás miatt ezeken a helyeken háromnapos tilalom is várható. Az egyik legkorábbi versenyt szintén Kerkafalvánál tartják, itt már május elsején kipróbálhatják a szerencséjüket, illetve összemérhetik tudásukat a pecások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!