Hírek

2015.02.24. 14:50

Több tízezres bírság - Szabályt sért, aki szándékosan megtéveszti a tűzoltókat

Nagykanizsa - A védelmi igazgatás új rendszere mind a nagykanizsai, mind a letenyei járás területén jól működött.

Horváth-Balogh Attila

Ezt bizonyítják a nagykanizsai és letenyei villámárvizek, illetve a Principális csatorna és a Mura folyó áradásának hatékony kezelése. A helyi védelmi bizottságok az eseményeket minden esetben időben és pontosan lereagálták, a szükséges és megfelelő döntéseket meghozták – hallottuk a Nagykanizsai Tűzoltó-parancsnokság és a katasztrófavédelmi kirendeltség keddi évértékelő és feladatszabó állománygyűlésén Dobos István tűzoltó alezredestől, tűzoltósági tanácsostól, a kirendeltség vezetőjétől. Az értekezleten részt vettek az illetékes járási hivatalok és Nagykanizsa, Letenye és Zalakaros önkormányzatának képviselői is.  Dobos István a 2014-es évet értékelő beszédében elöljáróban elmondta: a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a hivatásos tűzoltóparancsnokság létszámában tavaly jelentős változások nem történtek.

– Személyi állományunk összlétszáma 116 fő. Tavaly 70-80 jelentkező keresett meg minket a felvételizés szándékával – mondta.

 

A káresetekről is szólt. Elmondta: tavaly 12 kéménytűz és 2 szénmonoxid-mérgezéses eset történt – szerencsére, az illetékességi területen senki nem vesztette életét emiatt. A tűzoltókat összesen 490 esetben riasztották tűz- és káresetekhez.

– Százhetvenhat tűzesethez vonultunk, ebből egy szándékosan megtévesztő és 54 téves jelzés volt – folytatta a kirendeltségvezető. – A szándékosan megtévesztő jelzés esetében szabálysértési feljelentést tettünk a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon az eset kivizsgálása érdekében. Végül a bíróság az érintettet 70 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte. Az elmúlt évben 299 műszaki mentésen dolgoztunk, ebből egy bizonyult szándékosan megtévesztő és 20 téves jelzésnek. 2014-ben több kiemelt jelentőségű beavatkozásunk is volt. Szeptember 2. és 12. között villámárvizek jelentkeztek a megye több pontján, nekünk a Principális-csatorna áradása (269 centiméteren tetőzött) adta a legnagyobb feladatot, mely miatt több településen kellett beavatkoznunk, illetve Alsórajkon 3 fő ideiglenes elhelyezéséről gondoskodnunk. Tizenharmadikán a hajnali órákban extrém, óránként 70-150 milliméter mennyiségű csapadék hullt, ami a Becsehelytől nyugatra fekvő településeken vízkárokat okozott. A Mura vízszintje 554 centiméterre nőtt, emiatt azonnali árvízi védekezésre volt szükség. A mentésben nagy segítségünkre voltak az önkéntes tűzoltócsoportok.

Egri Gyula ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője beszédében kiemelte: a nagykanizsai tűzoltók tavaly tisztességgel és becsülettel helytálltak. Nagy szakértelemmel és odaadással dolgoztak, amit az is igazol, hogy az itteni beavatkozásokkal kapcsolatos panasz ügyfélszolgálatukhoz nem érkezett. Kijelentette: ilyen munkát vár el eztán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!