Hírek

2014.12.01. 18:10

A megfelelő adatvédelmi beállításokkal sok kellemetlenségtől és bajtól kímélhetjük meg magunkat

– Mindig meglepődnek a fiatalok, amikor először találkozunk, és sorolom, hogy mennyi mindent tudok róluk – mesélte Horváth Viktória informatikus könyvtáros, az internet veszélyeiről tartott előadásán.

Keszey Ágnes

– Pedig ehhez elég annyi, hogy megnézem a közösségi oldalt, melyről sok mindenre fény derül, pedig ezt megfelelő adatvédelmi beállításokkal ki lehet küszöbölni – hangsúlyozta a szakember. A Deák Ferenc Megyei Könyvtár munkatársa sorra járja a településeket előadásaival, sokszor rendhagyó tanórákat is tart, ezek előtt rendszerint előre elkéri a résztvevők névsorát, és átnézve a közösségi profilokat, tanácsokat is ad.

Horváth Viktória az előadás közben.

– A fiatalok, de a középkorúak bele sem gondolnak, hogy képeiket, bejegyzéseiket nem csak ismerősiek láthatják – pedig ezeket megfelelő adatvédelmi beállításokkal lehet kontrollálni. A felhasználók nagy része azonban ezt nem teszi meg. Ha például munkahelyet keres az ember, nem szerencsés a sok-sok bulizós kép , hiszen a leendő munkáltató ez alapján is dönthet. Nem ajánlott a közösségi oldalon kritizálni a tanárt vagy főnököt, hiszen ő is olvashatja – pedig ez is gyakran előfordul. Ezek még csak kisebb kellemetlenségek: sok esetben bűnözők áldozatává is válhatunk, ha sok információt kiadunk magunkról, pedig ezek a megfelelő odafigyeléssel és beállításokkal, korlátozásokkal megelőzhetőek – összegezte a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!