Hírek

2014.11.27. 18:44

Árvízről, sárfolyásról a védelmi bizottságban

Zalaegerszeg – Sérülések, áldozatok és nagyobb anyagi károk nélkül sikerült a szeptemberi árvizeket átvészelni, köszönhetően az idejében életbe léptetett hatékony intézkedéseknek.

Arany Gábor

Tekintve, hogy a szomszédos országokban halálos áldozatokkal is járt a hirtelen áradás, megyénk jól teljesített. Erről is beszélt érdeklődésünkre Egri Gyula tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, a megyei védelmi bizottság elnökhelyettese, aki Rigó Csaba elnök távollétében pénteken a grémium ülését irányította. A védelmi bizottság által tárgyalt tizenhat napirendből nyolc katonai jellegű kérdésekkel foglalkozott, bocsátotta előre Egri Gyula.

A védelmi igazgatást és a katasztrófavédelmet érintő napirendek egyikeként tárgyaltak a sárelfolyásokról. Arról, hogy intenzív esőzéseket követően főleg a mezőgazdasági termőterületekről az utakat, településeket veszélyeztető áradatok indulnak. Felméréseik szerint a megyénkben 25 ilyen neuralgikus pont van. Intézkedésként a növény- és talajvédelmi igazgatóság beazonosítva földterületek használóit, számukra olyan mezőgazdasági kultúra termesztését javasolja, amivel a sárfolyások veszélyét csökkenteni lehet. Ezenkívül felhívja rá a figyelmet, hogy a szántási irányok megválasztásával, valamint csapadékelvezető övárkok-, csatornák helyreállításával, vagy épp kiépítésével vegyék elejét az újabb sárfolyásoknak. Ha elmaradnak a szükséges intézkedések, akkor károkozás esetén anyagilag is felel a következményekért a föld művelője, utalt rá az igazgató.

Egri Gyula a szeptemberi árvíz tapasztalatait értékelve kiemelte, az egyhetes intenzív védekezésnek köszönhető, hogy elkerülte a megye a nagyobb károkat. Ebben igen nagy része volt a szép számú civil önkéntesnek, valamint a rendőrségtől érkezett erőknek és a vízügy szakembereinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!