Hírek

2014.11.26. 15:50

25 éves a családsegítő és gyermekjóléti intézmény

Zalaegerszeg – Fennállásának negyedszázados évfordulóját ünnepelte szerdán a Zalaegerszegi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat.

Szabó Judit

Az Apáczai művelődési központban tartott rendezvényen elsőként Tolvaj Márta, a város alpolgármestere köszöntötte az intézményt és  dolgozóit a 25. születésnapon. A legnemesebb, amit ember végezhet, mások szolgálata, mondta Tolvaj Márta, s hozzátette, hogy a szociális szférában tevékenykedőknek nincs könnyű dolguk. Az emberek közel egyharmada  küzd valamilyen szociális segítséget  igénylő problémával, az anyagi lehetőségek azonban korlátozottak. Így elsősorban az ágazatban  dolgozók elkötelezettségének köszönhető, hogy Zalaegerszegen jól működik a szociális rendszer, hangsúlyozta.

A jelenlévőket ezután Sümegi László, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke köszöntötte, majd a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat vezetője, Zsolnai Judit és helyettese, Tóth Zsuzsanna tekintett vissza az elmúlt 25 év főbb történéseire.

Ez a változásokkal teli negyedszázad alátámasztotta a szociális munka létjogosultságát, mondta az intézményvezető. Zalaegerszegen 1989. november 1-jén jött létre a családsegítő szolgálat, s a tevékenysége 1997-ben egészült ki a gyermekjóléti feladatokkal - ebben az évben született meg a gyermekvédelmet új alapokra helyező törvény. A szociális munka időközben professzionális hivatássá vált.

A zalaegerszegi intézmény az alapfeladatain túl számos kezdeményezéssel segíti a családokat. Az országban az elsők között vezetett be olyan szolgáltatásokat, mint  a krízissegély (1993), a kapcsolattartási ügyelet (1999), s pár éve helyettes szülői hálózatot tart fenn.  A 2002-ben elindított fejlesztő pedagógiai szolgáltatásra egyre nő az igény. Az eladósodott családokat a Lakhatásért Közalapítványon keresztül és adósságkezelési szolgáltatásokkal támogatják, s az intézmény szerteágazó tevékenységében különböző csoportok és programok működtetése is szerepel (anonim alkoholisták klubja, kutyás terápia deviáns gyerekeknek...)

A múltidéző jubileumi ünnepséget kulturális műsor gazdagította és fogadás zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!