Hírek

2014.10.24. 17:30

Gyors volt a levonulás

Zalaegerszeg - Szerdára virradóan özönvízszerű eső érte el megyénket is, ami árhullámokat indított el.

Arany Gábor

Például a Szentgyörgyvölgyi-patak 22-én estétől pár óra alatt 38 centiről 178-ra nőtt, majd péntek reggelre 120 centire apadt. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Zala a megyeszékhelynél a kedd éjjeli 50 centiről indulva csütörtökön 14 óra tájt tetőzött 301 centiméteren, ekkor másodpercenként 52,3 köbmétert szállítva.

A csapadékból keletkező árhullámok péntek reggelre többnyire levonultak. Jelentősebb újabb vízszintemelkedés a Principálison Nagykanizsa térségében jelentkezett, meghaladva az egy nappal korábbi átmeneti tetőzést és csütörtökön elérte a 200 centimétert, itt további 5-10 centi növekedést vártak. A Mura vízgyűjtőjére csütörtökön összességében 10-15 mm esett az alsó vízgyűjtőre, 5 mm körüli a középsőre és 20-40 mm a felsőre. A magasabb területeken már hó formájában érkezett a csapadék, Letenyénél 23-án reggel vonult le az árhullám 300 centinél tetőzve, és erős apadás indult meg a Murán.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa, Péter József tegnap Zalabérnél ezzel a vízhozammérővel követte nyomon az árhullám alakulását a Zala-folyón. A vízre helyezett, és azon tutajszerűen úszó műszer méri, másodpercenként mennyi víz közlekedik a mederben (Fotó: Katona Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!