Hírek

2014.10.10. 15:42

Fegyházbüntetésre ítéltek egy férfit, aki azért rabolt, hogy visszakerüljön a börtönbe

Zalaegerszeg - Nem jogerősen tizenhárom év fegyházbüntetést kapott az a halogyi férfi, akik azért rabolt ki Zalaegerszegen egy dohányboltot, hogy újra rácsok mögé kerülhessen.

Arany Gábor

A Vas megyei, 55 éves J. Zoltán ez év június 7-én délután három óra tájt tért be Zalaegerszeg központjában a dohányboltba és kést fogott az eladóra. Közölte: rablás van és a bevételt követelte. Ennek hatására az alkalmazott szatyorban 155 ezer forintot adott át, a pénzt a férfi többször átszámolta, az eladó pedig közben riasztotta a biztonsági szolgálatot. A támadó azonban meg sem próbált elszökni, mert mint kiderült, a végső célja az volt, hogy visszakerüljön a börtönbe. Ennek magyarázatául elmondta, lehetetlen helyzetbe került, a háza romossá vált, lakhatatlan, a villanyt, vizet kikötötték, gyakran már a betevő falatra sem jutott, munkát nem talált.

A férfit fiatal korában sikeres sportolóként, súlyemelőként ismerték és 45 éves koráig jó körülmények között élt, de ennek vége szakadt, utána már nem találta helyét az életben, a perifériára sodródott.

Többször került összeütközésbe a törvénnyel. Először halált okozó testi sértésért, utána zsarolásért ítélték el, legutóbb pedig garázdaság miatt kapott szabadságvesztést. Összesen nyolc évet töltött rács mögött. Utolsó büntetéséből május 29-én szabadult ki, majd egy szabálysértésért rá kiszabott 10 napi elzárását kezdte meg letölteni, ebből június 7-én szabadult. A börtönből kisétálva Zalaegerszegre utazott. Áruházban késkészletet vásárolt magának, egy 11 centis pengéjűt megtartott és elindult olyan üzletet keresni, amit kirabolhat. Az ügyről kiadott törvényszéki tájékoztatóból kitűnik, a tárgyaláson J. Zoltán többször hangsúlyozta, nem akart senkit bántani, az érintettektől elnézést kért. Elhangzott az is, a rabló szólította fel az alkalmazottat, hogy nyomja meg a pánikgombot, többször rákérdezte tőle, hogy megtette-e, s a pénzt számolva várta meg a kiérkező rendőröket.

Az egerszegi járásbíróság J. Zoltánt – mint erőszakos, többszörös visszaesőt – a rablásért 13 év fegyházra ítélte, s kimondta, nem bocsátható feltételesen szabadlábra. Az ítélet nem jogerős: az ügyész tudomásul vette, vádlott s védője enyhítésért fellebbezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!