Hírek

2014.09.17. 14:00

Gáz lesz, ha jön a gáz

Habár a kormány ingyenessé tette a lakosság számára a gázkészülékek kötelező időszakos felülvizsgálatát, szakmai becslések szerint az adott határidőig csupán minden tizedik érintett kérte ezt.

Horváth-Balogh Attila

– Mi minden évben ellenőriztetjük szakemberrel a gázkonvektorainkat a fűtési szezon előtt – mondta lapunknak a nagykanizsai Osvald Gábor, annak kapcsán, hogy egy 2012-es kormányrendelet kötelezővé tette a felülvizsgálatot. – Régen, ha jól emlékszem, még a 90-es évek előtt rendszeresen jöttek a gázszolgáltató munkatársai és megvizsgálták az összes készüléket, illetve csővezetéket, hogy van-e valahol valamilyen rendellenesség, gázszivárgás – mondta Osvald Gábor. – Aztán ez egyszer csak megszűnt, mindenki maga oldotta meg a dolgot, úgy, ahogy akarta, meg ahogy tudta. Aki nem foglalkozott vele, annál könnyen lehet, hogy már évtizede nem látta szakember a gázüzemű berendezéseket, de mi azóta is folyamatos ellenőriztetjük a konvektorokat és tűzhelyeket.

A nagykanizsai Osvald Gábor szerint saját jól felfogott érdekük, hogy a fűtési idény előtt évről-évre elvégeztessék az ellenőrzést. Fotó: Szakony Attila

A szabályozás szerint az 1981 előtt üzembe helyezett berendezések műszaki állapotát 2014 végéig kell ellenőriztetni. Ezek tulajdonosai tavaly december végéig voltak kötelesek bejelenteni igényüket a gázszolgáltatónál, amely a munkát idén szeptember 30-ig végezteti el, a feltárt hibákat pedig december 31-ig kell kijavíttatni. Más esetekben a gázszolgáltató cégek akkor végzik el a térítésmentes célvizsgálatot, amikor a gázmérőórák cseréje esedékessé válik. Habár a kormány ingyenessé tette a lakosság számára a gázkészülékek kötelező időszakos felülvizsgálatát, szakmai becslések szerint az adott határidőig csupán minden tizedik érintett kérte ezt.

A témával kapcsolatban megkerestük az E.ON Hungária Zrt.-t. Innét Egyházi Nikoletta szóvivőtől megtudtuk, hogy Zalából eddig közel ezer megrendelés érkezett hozzájuk – a fogyasztók száma pedig tízezres nagyságrendű.

– A földgázelosztó – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a felhasználók megrendelése esetén a lejárt hitelességű mérőcsere évében (10 évenként van mérőcsere), a társasházak és gázmérő nélküli felhasználási helyek esetében pedig a megrendeléstől számított egy éven belül elvégzi a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát – mondta el. – A felülvizsgálat során többek közt ellenőrzi a csatlakozó- és a fogyasztói vezeték, gázfogyasztó készülék biztonságos üzemeltetésre való alkalmasságát, illetve hogy a felhasználási hely légellátottsága megfelelő-e, kémény alkalmasságát bizonyító időszakos kéményseprő vizsgálatról készült érvényes, 1 éven belüli bizonylat rendelkezésre áll-e, valamint hogy a gázfogyasztó készülékek időszakos karbantartása megtörtént-e. A műszaki biztonsági felülvizsgálat a jogszabályoknak megfelelően ingyenes, de nem tartalmaz javítási tevékenységet.

A szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlantulajdonos kötelessége.

– A felhasználóberendezés elemei a használat során elszennyeződnek, kopnak, elhasználódnak, ezért földgázelosztóként azt javasoljuk, hogy a biztonságos üzemeltetés érdekében ne csak probléma esetén, hanem évente hívjanak szakembert, aki megnézi a készülékeket, szükség esetén kijavítja őket – mondta. – A fűtési szezon előtti felülvizsgálat pedig azért javasolt, hogy a hirtelen megérkező hidegben ne maradjon senki fűtés nélkül csak azért, mert a nyári időszakban üzemen kívül levő készülékekbe esetleg beköltözött egy pók, és ezért nem lehet begyújtani.

S mi van akkor, ha elmarad a felülvizsgálat? Nos, szankció nincs. Azaz, kikapcsolást nem fogalmaz meg a továbbiakban sem a jogszabály. De Egyházi Nikoletta szerint nem a szankció miatt kéne megrendelnie a felhasználónak a felülvizsgálatot, hanem tudatosulni kellene bennük annak, hogy alapvető érdekük az üzembiztonság. És az is fontos: a szolgáltató felülvizsgálata nem váltja ki a fűtési szezon előtti megtekintést.

Petrovácz Tamás digitális teszterrel szivárgást ellenőriz, tüzetesen megnézve a csatlakozásokat. Fotó: Szakony Attila

Egy nagykanizsai cég ügyvezetőjétől, Petrovácz Tamástól megtudtuk, a fogyasztók mostanában tudatosabban figyelnek arra, hogy gázkészülékeik megfelelő állapotban legyenek.

– A médiának, illetve a sajnálatos baleseteknek „köszönhetően" a lakosság egyre komolyabban veszi ezt a dolgot, még akkor is, ha a mai gazdasági helyzetben egy-egy felülvizsgálat némelyeknek komoly érvágás – mondta el. – Nyilván, az ár függ a készülékek számától, milyenségétől is, de átlagosan 10-20 ezer forint közötti összegbe kerül. Mégis van rá igény, sőt, sokan már augusztusban kérik a felülvizsgálatot, nem várják meg vele a fűtési szezont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!