Hírek

2014.08.17. 13:31

Nagybúcsú az ősi Mária-kegyhelyen

Pusztacsatár - A májusi egyházmegyei zarándoklat után ismét hívők sokasága kereste fel a meghitt erdei környezetben álló pusztacsatári templomot: most vasárnap tartották az ősi kegyhely nagybúcsúját.

Horváth A. Attila

 

A Vaspörhöz tartozó Pusztacsatárba ezúttal is több településről érkeztek a hívők, az egyébként csendes erdei környezet újra megtelt élettel a vasárnapi szentmisére, amelyet Mikolás Attila nemrégiben kinevezett plébános celebrált. Már a szentmise előtt sorban álltak a gyónásra váró zarándokok Molnár János püspöki titkárnál; a szemlélő számára nyilvánvalóvá vált, hogy ide elsősorban lelki feltöltődésért, szakrális élményért jönnek az emberek.

A közelmúltban fontos fejlesztések valósultak meg az Árpád-kori alapokra épült templomban és környezetében az egyházközség kezdeményezésére, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál elnyert 15 millió forintos pályázati támogatással és a Szombathelyi Egyházmegye 11 milliós hozzájárulásával. A korábban papi szobaként funkcionáló épületet bővítették, oldalában tetővel ellátott kinti misézőoltárt alakítottak ki, a templomot újravakolták és kívülről teljes magasságában átszínezték, valamint modernizálták a hangosítást. Mint megtudtuk, a beruházás folytatódik, már elkészültek az 1941-ben épült zarándokház bővítésének, továbbá egy aggregátorház és egy fúrt kút kialakításának tervei. Ezek a fejlesztések – amelyeket dr. Veres András megyés püspök is felkarolt – lehetőséget teremtenek arra, hogy a pusztacsatári zarándokhely történeti és hitéleti jelentőségéhez méltó körülményekkel fogadhassa a hívőket.

– A Szombathelyi Egyházmegyének ez az egyetlen Mária-kegyhelye, amelyhez ragaszkodnak a környéken élők és az elszármazottak – mondta el lapunknak a Nagyboldogasszony-napi búcsú szervezőinek képviseletében Horváth László. Hozzátette: a pusztacsatári fejlesztések és a közösségi alkalmak az emberek összefogását tükrözik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!