Hírek

2014.08.10. 16:15

A százötven éves torta - Becsben tartott hagyományok Szécsiszigeten

Szécsisziget - Jubileumához érkezett a Szapáry-napok programsorozata, a hagyományőrző, kulturális és közösségi ünnepet idén már tizedik alkalommal tartották a településen.

Gyuricza Ferenc

A szombati program iránti érdeklődés ennek megfelelően igen nagy volt, a délelőtti főzőversenyre 43 csapat nevezett, ami a rendezvényt szervező Szapáry Hagyományőrző, Kulturális és Turisztikai Egyesület elnöke, Nagy István szerint a térségben kiemelkedőnek számít.

- A Szapáry-napnak vannak visszatérő elemei, ilyen a főzőverseny, illetve a kulturális programsorozat is - emelte ki az elnök. A főzőversenyre mintegy nyolcvan százalékában helyiek jelentkeztek, a többiek főleg a környező településekről kerültek ki, de van két szlovén csapatunk is.

A szervező egyesület tagjai közül néhányan a Szapáry tortával. Középen Nagy István elnök, jobbról a második Kelemen Ilona (Fotó: A szerző)

Az egyesület a jubileumra egy meglepetéssel is készült, egy korabeli, 150 éves recept alapján ismét megsütötték azt a Szapáry-tortát, ami egykor a főúri család asztalát is díszítette ünnepnapokon.

- Viszonylag egyszerű tortáról van szó, piskóta alaphoz kávés krémet, illetve baracklekvárt használtak - árulta el a receptet Kelemen Ilona, az egyesület hagyományőrző tevékenységéért felelős tagja, a torta elkészítője. A különlegességét az ízhatás adja, nincs ismeretem arról, hogy máshol is használták volna ezeket az alapanyagokat együtt. Persze régen a kávét általában nem tudták olyan finom apró szeműre őrölni, mint most, talán ezért sem terjedt el akkoriban széles körben.

Merics Nikolett délelőtt szórakoztatta dalaival a közönséget

A jubileumi Szapáry-napnak számos további rendezvénye is volt, így a lenti városi könyvtár támogatásával Nagy M. Katalin kézműves munkáiból nyílt kiállítás a kastélyban, ezt augusztus végéig tekinthetik meg az érdeklődők. A délelőtt folyamán Csondor Kata írónő jóvoltából folytatódott az a Fehér ing legendája elnevezésű, népi játékokat magába foglaló irodalmi játszóház, aminek már tavaly is nagy sikere volt a faluba látogatók körében. A szervezők a jelen lévő közönség szórakoztatására több sztárvendéget is hívott, így a délelőtt folyamán Merics Nikolett szórakoztatta a közönséget, míg délután az autóbaleset szenvedett, s emiatt fellépését lemondani kényszerült Auth Csilla helyett beugró Kecskés Tímea és Pelles Petra (a Moulin Rouge dívái), illetve Aradszky László voltak a sztárvendégek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!