Hírek

2014.05.29. 20:27

A világ legjobb ifjú programozói között versenyezhet

Nagykanizsa - Mennyi időt megspórolhatnánk, ha a számítógépünk kevesebbet „gondolkozna” egy program megnyitásakor.

Benedek Bálint

A 17 éves Erdős Márton programozónak készül, a hosszútávú terveiben többek között a töltést jelző homokórát iktatná ki az életünkből. A Batthyány Lajos Gimnázium ifjú tehetsége egyelőre a július 13-21-e közötti tajvani nemzetközi informatikai olimpiára készül. Napi kétórás agytornával hangolódik a viadalra, ahol 80 ország legjobb négy fiatalja mérheti össze a tudását.

A 17 éves Erdős Márton még mindig kellemes emlékként tekint vissza a legós viadalokra. Most azonban gőzerővel készül a nyári tajvani informatikai olimpiára. Fotó: Szakony Attila

Márton kivételes képességeire már az általános iskolai évek alatt felfigyeltek, hiszen második osztályban a Zrínyi matematika verseny országos döntőjébe jutott. Egy évvel később kipróbálta a gyermekek programozását a LOGO-t, majd ötödik osztályosként megtanulta a Pascal programozást is. Több országos viadalon szerepelt sikerrel, ami önbizalmat adott számára, s hamar megkedvelte a feladatok megoldását. Ekkortájt fedezte fel bátyjával, Gergellyel a legózást, annak is komolyabb formáját a robotépítést és az ehhez kapcsolódó programozást. Számos viadalon indultak, ahonnan a Batthyány színeiben például a legjobb csapatmunka címet háromszor elnyerték.

– Tavaly informatikából emelt szinten érettségiztem – mesélte a 10. osztályos Erdős Márton. – Ezzel a papírral indulhattam az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV), melyen általában idősebbek szerepelnek. Örültem, hogy ilyen erős mezőnyben a tizedik helyen végeztem.

Fotó: Szakony Attila

A kivételesen jó eredmény birtokában Márton körül felgyorsultak az események: meghívást kapott a informatikai diákolimpia országos válogatójára. Fárasztó, mégis izgalmas négy napos kvalifikáció várta, ahol délelőtt és délután egyaránt háromórás foglalkozásokon kellett programírásokban megmérettetnie magát.

– Többnyire háttérben futó programokat írtunk, mely a laikus számítógép használóknak fel sem tűnne – mesélte Erdős Márton. – Csak annyiban érintheti őket, hogy egy billentyű lenyomásával a másodperc tört része alatt megjelenik a monitoron az adott munka. Szóval olyan megoldás, ami időben és tárhelyben optimális, gyors és pontos. Igyekeztem a lehető legjobban koncentrálni, s bár sokak kiestek, végül sikerült a második helyen végeznem.

Ezzel Márton 17 évesen bejutott a magyar nemzeti informatikai válogatottba. Zalában ez eddig két zalaegerszegi fiatalnak sikerült, akik a Zrínyi-gimnáizum tanulói voltak. A tajvani lesz a nemzetközi informatikai olimpiák sorában a 25., melyre Ausztráliától, Kínán át, Amerikáig 80 ország legjobb 20 év alatti fiatalját várják. Addig sincs pihenő a batthyányos fiatal számára, aki június 18. és 24. között Németországba utazik, hogy elinduljon a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián. Utóbbi viadal kiváló felkészüléssel szolgál a tajvani erőpróba előtt.

– A teljes verseny anyagot egy nemzetközi bizottság állítja össze angol nyelven, melynek megoldásához a nyelvtudás mellett emelt szintű ismeretek és kreativitás is szükséges – tette hozzá Erdős Márton. – Ahhoz a mezőnyhöz meglehetősen fiatal vagyok, ezért a tisztes helytállásban reménykedem, de ettől függetlenül minimum napi két órát foglalkozom eltérő nehézségű példamegoldásokkal, amit édesanyám, Erdősné Németh Ágnes állít össze.

Fotó: Szakony Attila

A továbbtanulás még nem aktuális kérdés a fiatal számára, de határozott elképzelése, hogy algoritmusok programozásával foglalkozna, melynek lényege, hogy meggyorsítsa az emberek számítógép előtt eltöltött hétköznapjait. A gimnazista egyébként nem csak a monitor előtt ilyen aktív, hatodik éve hetente háromszor edz, s szinte minden hétvégén a Zalaegerszegi Tájfutó Club színeiben szerepel versenyeken. Mint elmondta: a sport segíti ellazítani, kikapcsolja az állandóan kattogó fogaskereket a fejében, s ezáltal újratölti azokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!