Hírek

2014.04.25. 06:38

Interneten csapták be a jóhiszemű alválalkozókat

Egy betéti társaság tevékenységi körét kamionos fuvarszervezéssel bővítette. Ennek érdekében regisztráltak az interneten keresztül a TimoCom-rendszerbe, mely Európa egyik legnagyobb fuvarozó, szállítmányozó oldala.

Ezen az oldalon a szabad fuvarozói kapacitást kereső és kínáló társaságok kötnek egymással üzletet, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy amennyiben egy társaság el kíván juttatni egy szállítmányt egy megadott helyszínről egy másikra, meghirdeti az oldalon az ajánlott fuvardíj egyidejű feltüntetése mellett. A hirdetésre jelentkezhet olyan fuvarozó cég, aki vagy maga hajtja végre a szállítást, vagy speditőrként egy harmadik személyt, céget bíz meg a szállítással. A szállítás végrehajtását igazoló ún. CMR-okmányt a fuvarozó cég eljuttatja a megrendelőnek, aki ezt követően átutalja a TimoCom oldalon rögzített fix fuvardíjat. A bt. a TimoCom rendszerében, mint speditőr cég jelent meg, azaz a megrendelt fuvart továbbadta egy másik szállítmányozó társaságnak. A rendes ügymenet szerint a CMR-okmány leadását követően a speditőr cég megkapja a fuvar ellenértékét a megrendelőtől, amit a saját jutalékával csökkentve továbbutal a fuvarozást ténylegesen végrehajtó vállalkozás részére.

Ehhez képest  a társaság beltagja és két társa az elvállalt fuvart legtöbbször drágábban közvetítette tovább, mint amennyit a cég kapott a feladat végrehajtása után, így ezekből a fuvarokból csak vesztesége keletkezhetett. Az emelt ár miatt – amely szinte mindig meghaladta az átlagos piaci értéket – könnyen talált alvállalkozót, azonban azok kifizetése már a megbízások elvállalásakor és továbbközvetítésekor sem állt szándékukban, a bevételt  pedig felosztották egymás közt.

A terheltek  a fentiek szerint 2008-2009 években 39 egyéni vállalkozót illetve céget  károsítottak meg,  összesen kb.  105 000 000  Ft kárt okozva.

 

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség  az eddig szökésben  volt   ügyvezetővel szemben  39 rendbeli csalás büntette és vétsége miatt  emelt vádat  vagyonelkobzás mellett  végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozva. Két társát a bíróság már 2012 évben elítélte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!