Hírek

2014.03.06. 14:24

"Ha a gazda szólni mer, előveszik a bicskát"

Nagykanizsa - Ha a gazda szólni mer, előveszik a bicskát... Nagyon felbátorodtak mostanában az elkövetők, egyre több a terménylopás - panaszolta a Zalai Hírlapnak egy kiskanizsai gazdálkodó.

Horváth-Balogh Attila

Az állam is támogatja, ezért az ilyen és ehhez hasonló esetek megelőzése, a szántóföldi és zártkerti termények védelme érdekében mind több helyen fontolgatják a mezőőri szolgálat megalakítását. Így van ez például Nagykanizsán, ahol a kezdeményező városvezetés már több fórumot is tartott az ügyben, hogy "kitapintsa a népakaratot".

– Szerintem nagy szükség lenne a mezőőri szolgálatra, ugyanis igencsak elszaporodtak a terménylopások – vélekedik a fiatal kiskanizsai gazdálkodó, Ács Norbert. – Itt, a nem teljesen bekerített, a mező felől nyitott kertekben az érési időszakban mindennaposak a zöldséglopások is. A külterületeken pedig a burgonya, hagyma és kukorica a sláger. Sajnos, utóbbit a betakarítás időszakában autóval, lovaskocsival lopják, behajtanak a tábla közepére és rögtön szórják fel a csöveket. A gazdáknak ezek az emberek tetemes károkat okoznak.

Ács Norbert kiskanizsai gazdálkodó szerint szükség van a mezőőri szolgálatra, fontos azonban, hogy a mezőőrök jó helyismerettel rendelkezzenek, s a gazdák által elérhetők legyenek. Fotó: Szakony Attila

– A bebálázott szalmát nem hagyhatjuk kint a földön, mert öten-hatan odamennek, felpakolják a nagy körbálákat is és viszik, általában délidőben, amikor mindenki ebédel és a földeken nincs senki – folytatta Ács Norbert. – De ha van is, nem zavarja őket, ha esetleg a gazda szólni mer nekik, előveszik a bicskát, átvágják a kötözőzsinórt és szétdől az egész, használhatatlan lesz. Kellenének a mezőőrök, de csak helyi embereket tudnék elképzelni, és nem úgy, hogy a tábla szélén üldögélnek egész nap az autójukban, hanem interaktív módon dolgoznak. Mire gondolok? Meg lehetne velük beszélni, hogy figyelj, itt, vagy ott elkezdett érni a kukorica, de csak egy hét múlva érünk oda a kombájnnal, légy szíves, nézz rá. Azt gondolom, hogy az egésznek csak akkor lesz értelme, ha a mezőőrök mindig más útvonalon, de aktuálisan arra járőröznek, ahol éppen kell.

A mezőőri szolgálat létrehozásának ügyével most Dénes Sándor alpolgármester foglalkozik, aki már jelen volt a városvezetés képviseletében két, a témában tartott fórumon is. Mint kiderült: mezőőri szolgálat lesz, ha az emberek is úgy akarják.

– Cseresnyés Péter polgármester fogadóóráin és más csatornákon is érkeztek olyan állampolgári panaszok, amelyek terménylopásokról, pincefeltörésekről, zártkerti károkozásokról szóltak – bocsátotta előre Dénes Sándor. – Ez adta az ötletet, hogy kezdeményezzük mi is itt, Nagykanizsán a mezőőrség felállítását. Készült egy előterjesztés, amit a közgyűlés megvitatott és elfogadott. Ebben felkérte a polgármestert, hogy fórumokon keresztül tájékoztassa az elképzelésről az érintetteket és kérje ki a véleményüket. Eddig két ilyen találkozó volt, egy Palinban, egy pedig Kiskanizsán, és kétséget kizáróan az utóbbi sikerült jobban, itt mutatkozott nagyobb érdeklődés. Hasonló fórumokat eztán is rendezünk, mert ennyi ember véleménye alapján még nem lehet megalapozott döntést hozni a mezőőri szolgálat megalakításáról – utóbbi tehát csak azon múlik, hogy a gazdatársadalom akarja-e, vagy sem. Egy biztos: az állam 300 ezer forint támogatást nyújt mezőőrönként a szolgálat felállításához, a mezőőrök egyenruhájának, fegyverének, autójának beszerzéséhez és havi 50 ezer forint/fő összeget a bérköltségekhez. Én azt gondolom, kár lenne ilyen lehetőséget kihagyni, annál is inkább, mert a mezőőr véleményem szerint elrettentő erővel bír. Nyilván a lopásokat nem lehetne teljesen kiküszöbölni, de jelentősen csökkenteni talán igen. A működési költség fennmaradó részét a gazdáknak kéne finanszírozni, részükről évente és négyzetméterenként 1-2 forintos mezőőri hozzájárulással kalkulálunk. Első körben két mezőőrrel indulnánk a tervek szerint ősszel, vagy jövő tavasszal, aztán ha lenne rá igény, bővülhetne a létszám. A szakemberek együttműködnének a polgárőrökkel, hiszen nyilvánvaló, Nagykanizsát és környékét két fővel nem lehet lefedni.

Van, ahol már működik a szolgálat – és a tapasztalatok igencsak pozitívak.

Bognár János és Szépfalusi István zalakomári mezőőrök nem csak a terménylopások megelőzésére fektetnek nagy hangsúlyt, de igyekeznek megakadályozni a kitermelt faanyag eltulajdonítását is. Mióta a rendőrséggel kiválóan együttműködő mezőőri szolgálat megalakult, jelentősen csökkent a bűncselekmények száma Zalakomárban, így köztük a termény- és falopásoké is. Fotó: Szakony Attila

– 2008 októberében a képviselő-testület arról döntött, hogy a megerősített körzeti megbízotti szolgálat mellé létrehozza a mezőőrséget, mely még az év novemberében meg is kezdte a munkát – idézte fel az indulást Varga Miklós, Zalakomár polgármestere. – Azóta eltelt immár 5 év és a tapasztalatok alapján nyugodtan állíthatom: jól működik a szolgálat, sokkal kevesebb a településen a terménylopás. A finanszírozás azonban nem egyszerű, mezőőrönként 50.000 forintot tudunk lehívni, ehhez jön még a mezőőri hozzájárulás összege (ez szántóföld esetében évente és hektáronként 1500 forint), amit a gazdák fizetnek, de ez így együtt is csak a működési költség 60 százalékára elegendő. A fennmaradó részt az önkormányzat teszi hozzá.

Most egyébként három mezőőr dolgozik a terepen: Szépfalusi István, Bognár János és Takács László járja a földterületeket, gyakran a rendőrökkel együtt. Összesen 1600 hektár tartozik hozzájuk, s szolgálatuk indulásakor még sok volt a falopás, az illegális szemét- és trágyalerakás és a terménylopás. Ezek mára jelentősen visszaszorultak, talán azért is, mert az intézkedések nagy hányadánál kértek a mezőőrök rendőri segítséget, akik bizony, éltek a feljelentés lehetőségével.

Erkölcsileg feddhetetlennek kell lennie

Mezőőri szolgálatot szervezhet az önkormányzat, a működési költségeket általában 50-50 százalékban a földhasználók, illetve az állam biztosítja. Mezőőr olyan 18. életévét betöltött, erkölcsileg feddhetetlen magyar állampolgár lehet, aki lőfegyvertartási engedéllyel rendelkezik és az előírt szakmai vizsgát letette. A mezőőr tettenéréskor az elkövetőt igazoltathatja, felszólíthatja a cselekmény abbahagyására, a járművén lévő bármilyen szállítmány eredetének igazolására, ennek hiányában az érintettet átadhatja a rendőrségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!