Hírek

2014.02.17. 17:15

Lakossági fórum Balatongyörökön

Balatongyörök - Balatongyörökön, vitorlázáshoz illő békés szél helyett, viharos lakossági fórum volt február 14-én, pénteken a Bertha Bulcsú Művelődési Házban.

Tamássy Teréz

A fórumnak, melyre a település vezetősége várta a lakosságot, a tervezett vitorláskikötő körüli tévhitek eloszlatása, a jelenlegi tervek bemutatása volt a célja. Jelen volt az uniós pályázati nyertes befektető cég képviselője, valamint a leendő kikötő tervezője.

Bíró Róbert polgármester bevezetőjében elmondta, a sok téves információt, félelmet szeretnék helyre rakni. A kor igényének megfelelően vitorláskikötő létrehozása szükséges a falunak, mindenhonnan várják a vendégeket, csak a vízről nem. Ez a pályázati lehetőség kivételes alkalom, élni kell a lehetőséggel.

A zsúfolásig megtelt nagyteremben, a látványtervek bemutatása után heves indulatoktól, túlfűtött érzelmektől sem mentes lakossági hozzászólások következtek. Sokan kifogásolták a képviselő-testület előzetes döntését, a beruházás elvi engedélyének megadását. Azzal ugyan minden felszólaló egyetértett, hogy kikötő szükséges lenne, de nem ezen a helyen, a móló mellett. A tervezett helyszín, a falu számára kivételes természeti értéket képvisel. Az úgynevezett Zsibagyöp páratlan panorámáját óvni, védeni kell, hangzott el.

A beruházók szerint a vitorláskikötő viszont csak itt megvalósítható. A Nyugat-balatoni Regionális Terület pályázata nem egy adott helyszínre vonatkozott, s hiába van Balatongyöröknek mintegy 7 km-es partszakasza, eddig mindenhol (hat helyen) hatósági engedélybe ütközött a megvalósítás.

A lakosság Zsibagyöphöz való személyes ragaszkodásán túl ( az a vitorla, maradjon csak a távolban ) voltak felkészült lokálpatrióták is, akik alaposan utánanéztek a dolgoknak.

Eszerint a nyertes pályázó cég a Leventura Kft. referencia nélküli, 500 ezer Ft. törzstőkével, épp hármas csődeljárás alatt van. Ezt a cég jelen lévő képviselője el is ismerte, viszont jelentős háttérbefektetőkre hivatkozott. A testület a vitorláskikötő megvalósításának elvi engedélyezéséről szóló jegyzőkönyvét kikérő felszólaló utalt arra, hogy aszerint semmilyen előzetes felmérések, számítások, vizsgálatok nem voltak a hivatal részéről.

Balatongyörökön is létesülne vitorláskikötő, ami segítené a vízi turizmust, de nem mindegy, hova építik  (Fotó: sámel józsef/ archív)

A felszólalók többsége kifogásolta a helyszíni jegyzőkönyv írásának hiányát. Minek a fórum, ha a lakosság feje fölött már eldöntötték a megvalósítást. Az információhiány oka is lehetett, hogy voltak, akik azt hitték, most lesz a szavazás a Zsibagyöpről, illetve a kikötőről. A helyi népszavazás kérdése is felmerült. Békésebb hangvételűek kérték a jelenlévő döntéshozókat, befektetőket, fussanak még egy kört az eredeti helyszín, a golfpálya alatti terület megvalósításáért, s az egész falu kiáll mellettük.

A többórás falugyűlésen érvek hangzottak el még a lakosok, horgászok, csónakázók, nyaralók, vitorlázók, szállodatulajdonos részéről. Volt szó szélről, vízről, áramlatról, iszapról, zajról, csöndről, mederkotrásról, környezeti ártalmakról, várható gazdag vendégkörről.

Bizonyára voltak támogatói is ennek a helyszínnek, ám egy felszólaló sem volt, aki a Zsibagyöpről benyúló kikötő megvalósítása mellett korteskedett volna.

Bíró Róbert polgármester végezetül megköszönte az aktív részvételt és megnyugtatásul közölte: ez tájékoztató fórum volt, még semmi nincs eldöntve, nincsenek végleges engedélyek. A falu észrevételeit, aggályait figyelembe véve döntenek a továbbiakról..




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!