Hírek

2014.01.28. 16:20

Nem drágíthat(ná)nak a bankok

Zalaegerszeg - Még hatályba sem lépett az ingyenes készpénzfelvételt biztosító szabályozás, máris emelkedő banki díjakról és a jogalkotók válaszlépéseiről szólnak a hírek.

Horváth A. Attila

Az ügyfelek legalább negyven százaléka igényelte az ingyenes készpénzfelvételt az első határidőig, január 20-áig. A nyilatkozatokat továbbra is le lehet adni a számlavezető bankfiókokban vagy az intézmények netbankján keresztül, de aki ezután tölti ki a dokumentumot, legkorábban márciusban juthat hozzá díjmentesen a pénzéhez.

Sajtóértesülések szerint több pénzintézet is növeli a számlavezetési költségeket, illetve eltöröl bizonyos kedvezményeket az ingyenes készpénzfelvétellel járó bevételkiesés miatt. Vajon a jogszabály lehetőséget ad-e erre, és történtek-e már ilyen lépések? – kérdéseinkkel a bankfelügyeletként is működő MNB-hez fordultunk.

– A Magyar Nemzeti Bank 164 pénzforgalmi szolgáltatónál vizsgálja, hogy szabályszerűen vezetik-e be az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségeket. Az MNB jelenleg adatokat kér be, és várhatóan néhány hét múlva zárja le vizsgálatait. Az elsődleges adatok szerint több pénzügyi szolgáltatónál felmerülhet annak az alapos gyanúja, hogy a költségeket a jogszabályi előírásokkal ellentétesen emelték – válaszolta a Zalai Hírlapnak Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője. Hozzátette: amennyiben a jegybank jogszabálysértést állapít meg, nemcsak szankciót (például bírságot) vet ki a pénzügyi szolgáltatóra, hanem vissza is fizetteti a jogtalanul elvont pénzt a fogyasztóknak. Arra is emlékeztetett, hogy a tranzakciós illetékkel kapcsolatban tavaly két banknak együttesen 280 millió forintot kellett visszautalnia, mert az ügyfelekkel próbálta megfizettetni veszteségeit.

Aki január 20-áig nyilatkozott, februárban már ingyenesen vehet fel készpénzt – havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig. Illusztráció: Pezzetta Umberto

Binder István tájékoztatása szerint a hitelintézeti törvény egyértelműen kizárja, hogy a havi kétszeri ingyenes (összességében maximum 150 ezer forintnyi) készpénzfelvétel kapcsán a hitelintézetek bármilyen költséget emeljenek az ügyfelek számára. Itt tehát nemcsak új díjat nem lehet bevezetni vagy a díjszámítási módon változtatni, de a meglévő díjaknál sem lehet az ügyfél számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást végrehajtani.

Az MNB adatai alapján 2014. január 20-áig csak a nagybankoknál (a 11 legnagyobb hazai hitelintézeti csoportnál) 2,6 millió ingyenes készpénzfelvételi igénylést fogadtak be a számlatulajdonos magánszemélyektől. Ez az érintett ügyfélkör legalább 40 százalékát jelenti, azonban a tényleges kihasználtság ennél jóval magasabb. Számos ügyfélnek ugyanis több bankszámlája van, márpedig az ingyenes készpénzfelvétel egyszerre csak egy bankszámla után igényelhető, jelezte végül a szóvivő.

Mindenesetre a bankok (tapasztalataink szerint) egyelőre nem értesítették ügyfeleiket a díjtételek változásáról. Ugyanakkor a kormánypárt már készül a válaszlépésekre: a héten Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője nyilatkozott arról, hogy kibővítenék az ingyenes készpénzfelvételt (például emelnék a havi limitet), kedden pedig Rogán Antal frakcióvezető jelentette be, hogy a parlament már februárban növelheti az ingyenes hozzáférések számát. Továbbá szigorodhatnak a bankokra vonatkozó szabályok is, mivel sok olyan ATM működik, amelyből 50 ezer forintnál többet nem lehet felvenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!