Hírek

2013.12.05. 14:25

Most már értjük, miért Kanizsára mennek a gőzösök

Nagykanizsa – Nyilván azért, mert ott felújítják őket. A vasúttörténeti park eszközei után most egy újabb mozdony(ka) szépült meg pályázati siker és sok-sok önkéntes munka révén.

Horváth-Balogh Attila

A szemre is szép eredményről a helyszínen, a Máv-sportcsarnok mellett sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön az illetékesek, a Vasútbarátok Köre és a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület vezetői.

– A vasútállomás mellett kialakított vasúttörténeti park járműveit a civil kerekasztal vasútbarátok körének széles társadalmi és önkéntes összefogással 2010-ben sikerült felújítani – bocsátotta előre Lengyák István, a kerekasztal soros elnöke. – Már akkor elhatároztuk, hogy a vasutas sportcsarnoknál álló járművek megújításához is megpróbáljuk előteremteni az anyagi feltételeket. Ez a VÖDÖR – Vidéki Önkéntes Döntések Rendszere című pályázat keretében sikerült is.

A pályázat anyagi támogatásának köszönhetően újult meg a sportcsarnok mellett álló kismozdony, melynek típusáról nem sokat tudni, csupán annyit, hogy a pöfögőt valamikor tolatásokhoz használták előszeretettel, leginkább ipartelepeken. A munkálatok és az anyagbeszerzés irányítását és összefogását a vasútbarát kör tagja, Zsoldos Tamás végezte, akinek legfőbb segítői fia, Ákos és annak barátai voltak. A lokomotív rozsdamentesítését a közeli Cserháti-szakképző iskola diákjai végezték, Kanász Ferenc tanár irányításával.– A felújítás szinte teljesen befejeződött, a mozdony eredeti színeit kapta vissza, s tavaszra csak a díszítő festések maradtak – folytatta Lengyák István.

– További pályázati siker szükséges ahhoz, hogy folytassuk a munkát a kis mozdonyhoz kapcsolt raktár-, valamint büfékocsival. S ha mindezzel végzünk, szeretnénk az egész szerelvényt átköltöztetni a vasúttörténeti parkba, hogy megóvásuk és védelmük feladatait egy helyre lehessen koncentrálni.Hogy utóbbira, a tervek szerint térfigyelő kamera kihelyezésére szükség van, azt Zsoldos Tamás is megerősítette. Mint elmondta, amikor alkalom nyílik, a vandálok nem mulasztják el a lehetőségét annak, hogy valamilyen kárt okozzanak a vasúttörténeti parkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!