Hírek

2013.09.03. 16:32

Negyven dolgozó távozása van folyamatban a Pylonnál

Zalaegerszeg – A múlt héten elbocsátások kezdődtek a gép- és acélszerkezetgyártó Pylon-94 Kft.-nél.

Hajdu Péter

Szerkesztőségünket a cégnél dolgozó, illetve már elbocsátott, a felmondási idejét töltő dolgozó tájékoztatta e nyugtalanító folyamatról, közölve, hogy a létszámleépítések napirenden vannak, sokan félnek a termelésben, hogy meg kell válniuk állásuktól. A városban és környékén, szakmai berkekben híre ment, hogy piacvesztés miatt került ilyen helyzetbe a térség egyik vezető gépipari vállalata. A hírek arról szóltak, hogy a Pylonnak az egyik, gyártási volumenében is meghatározó termékcsaládjától, a külföldi megrendelésre készülő mobil darugémek előállításától kell búcsút vennie.

Az elbocsátások nagyságrendjéről, és az okokról érdeklődtünk a cég tulajdonos ügyvezetőjétől, Kámán Jánostól.

– Valóban helyzet van a Pylonnál, és a múlt héten megindult egy létszámcsökkenés. Ebben elbocsátás és dolgozói felmondás is szerepel. Ez a létszámváltozás negyven főt érint, részben már megtörtént, illetve még folyamatban van – válaszolta eredendő kérdésünkre Kámán János.

Kifutó termék. Az utolsó teleszkópos darugémeket decemberben viszik el. László Dániel és Nagy László a hegesztési varratokat tisztítja

A cégvezető nem kertelt, amikor e folyamat okáról, a mobildaruk teleszkópos gémjének piacvesztésével kapcsolatos kérdést tettük fel.

– A cégünk működésének igen nagy a darupiaci kitettsége. Ez a kockázat sajnos be is igazolódott. A darupiac még messze nem heverte ki a 2009-ben kezdődött válságot. Az egyik németországi partnerünk a darugémek gyártását hazavitte saját gyárába, mert volt rá szabad kapacitása. E partnerünknek azonban több terméket gyártunk, és csak a gémet vitte el, tehát a kapcsolatunk megmarad. A kár természetesen nem kicsi, hiszen a volumenünk jelentős részét adta a mobildaru gém. A darupiac egy másik, japán tulajdonú, németországi szereplője számára is meg fog szűnni a gémek gyártása. Náluk az a döntés született, hogy Japánból, a tulajdonostól szállítják majd ezeket a berendezéseket. Ismereteink szerint decemberben viszik ki ezekből a termékeinkből az utolsó darabokat tőlünk – közölte a piacvesztéssel kapcsolatban a vezető.

Hozzátette, ma a vevők diktálnak a világpiacon. Folyamatos a minőségi követelmények emelése, továbbá az árak leszorítása. A gyártó részéről a hatékonysági mutatók folyamatos javítására van szükség. Több éves, egyre növekvő anyagi ráfordítást igénylő folyamatról van szó, s ez utóbbi a Pylonnál egyre nehezebben volt teljesíthető.

– Többnyire megfeleltünk a követelményeknek, és rendelkezünk az említett munkákhoz szükséges, auditált minősítésekkel. Mégis, az elmúlt időszakban rendszeresen foglalkoznunk kellett a minőség kérdésével, mert az a szemléletváltás, amit a piaci változások kikényszerítenek, nem zajlott le mindenkiben – utalt a változás belső okára, s elmondta, felvétel is zajlik a cégnél.

– Az elmúlt nyolc hónapban mintegy 3,3 milliárdos árbevételt értünk el, és a hátralevő négy hónapban is folyamatos, arányos bevétellel számolunk – tette hozzá Kámán János.

Horváth László, a kereskedelem vezetője közölte, most elsősorban a jelenleg gyártásban levő termékekre támaszkodnak, de új piaci szegmensek felé is nyitni akarnak.

– Továbbra is jelen vagyunk a mobildaru piacon. Kikötői darukhoz, épületkarbantartó darukhoz gyártunk továbbra is egységeket, valamint egyéb kikötői kiszolgáló egységekhez, például automatizált konténerszállítókhoz alvázakat gyártunk - sorolt néhányat munkáikból Horváth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!