Hírek

2013.07.24. 12:48

Ha a szervezet túlhevül, hőguta fenyeget

Újra tombol a kánikula, ami jó hír a nyaralóknak, ám a tartós hőséget megsínyli az emberi szervezet. Különösen a betegeké.

Magyar Hajnalka

Az országos tiszti főorvos hőségriasztást rendelt el, ám a józan többség enélkül is tudja, vigyáznia kell magára. Dr. Boros István háziorvost arról kérdeztük, milyen krónikus betegségben szenvedők vannak leginkább kitéve a tartós meleg veszélyeinek.

– Elsősorban a keringési rendellenességgel küzdők, valamint a vesebetegek számára tartogat sok kockázatot a hőség – kezdi a szakember. – A hőséggel együttjáró izzadás jelentős folyadékvesztést okoz, amit megfelelő mennyiségben és minőségben szükséges pótolni. A vesebetegeknél a vizelet hígítása miatt van erre leginkább szükség, a szív-   érrendszeri betegségekkel küzdőknél pedig az érpályában lévő folyadékmennyiség hat ki a szív működésére.

Kellő folyadék hiányában ugyanis besűrűsödik a vér. A megfelelő mennyiség egy átlagos felnőttnél tartós hőség esetén minimum napi 3-4 litert  jelent.  Az sem mindegy, hogy mit iszunk. Ezt a mennyiséget nem tanácsos magas ásványi anyag tartalmú ásványvizekkel bevinni, ez ugyanis nemkívánatos sóterhelésnek teszi ki a szervezetet. A cukrozott üdítők és a sör pedig a magas energiabevitel miatt kerülendő.

– A fiatalok körében kedvelt energiaitalokból kifejezetten káros ekkora mennyiség elfogyasztása, ez  akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Leginkább a  jó minőségű csapvíz ajánlható, Zalaegerszegen például ez rendelkezésre is áll. A tea szintén  megfelelő, ha kevés cukorral, vagy anélkül isszuk.

A folyadékpótlás mellett a megfelelő életmódra hívja még fel a figyelmet a háziorvos. A szabadban csak reggel és este tanácsos tartózkodni, akkor is szellős ruházatban, fejfedővel.  Természetesen óvni kell a bőrünket is. Napszúrás esetén a legfontosabb a folyadékpótlás és a szervezet hűtése. Fejfájás, szédülés, ájulás szerű állapot esetén haladéktalanul vigyük az illetőt árnyékba vagy légkondicionált helyre.

– Ha a szervezet nem tud kellő mennyiségű hőt leadni, vagyis túlhevül,  akár hőguta is felléphet. Ehhez nem kell feltétlenül napra menni, elegendő, ha a helyiségnek túl magas a páratartalma, vagy  nem megfelelő a viselt ruházat.   Különösen időseknél fordulhat elő, hogy a rosszul működő hőérzet miatt „elfelejtenek" könnyebb ruhát ölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!