Hírek

2013.06.11. 11:01

Zalai katasztrófavédelem: véget ért a védekezés Dunaszentpálon

A Zala megyei hivatásos tűzoltóparancsnokságok tagjaiból álló 121 fős hivatásos mentőcsoport befejezte a védekezést Dunaszentpálon, ahol péntek óta végeztek különböző védekezési munkálatokat.

Fotók: Oláh András

A Mosoni-Duna által körülölelt Szigetközi település védművét magasították, majd erősítették meg pénteken és szombaton a zalai tűzoltók. A folyó szombaton tetőzött ezen a szakaszon, s mára már több mint egy métert apadt. A hétvége folyamán a gátnál talpszivárgások, fakadó vizek és buzgárok jelentek meg, így folyamatos védekezésre volt szükség a tűzoltók és a munkájukat segítő – többségében helybéli – önkéntesek részéről.

Bajusz Csaba százados, aki a zalai hivatásosok mai munkáját irányítja és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálatának egyik tagja elmondta, hogy tegnaptól már leginkább figyelőszolgálatot láttak el a települést védő gáton, annak érdekében, hogy időben észleljék az esetleges káros árvízi jelenségek bekövetkeztére utaló jeleket. Ennek érdekében a hét szakaszra osztott védvonalon hétfős csoportokban figyelték a védművet. A figyelőszolgálat éjszaka is folyamatosan működött, Gazdag Tamás tű. alezredes a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagjának vezetésével, aki egyben a 121 fős zalai csapat kijelölt vezetője is a vezénylés időtartama alatt.

A csapat többi tagja a homokzsákokkal körbevédett lakóházak körül kialakított ideiglenes nyúlgátakat bontotta vissza.

A mai napon egy bekötő utat szabadítanak fel a félpályán hosszában végigrakott ideiglenes nyúlgáttól. A zalai katasztrófavédelmi mentőcsoport 16:00 óra körül indul Bajára, ahol bekapcsolódik az ott folyó védekezési munkálatokba.

Ezek is érdekelhetik