Hírek

2013.06.01. 16:43

Indiai nap a zalaegerszegi hangversenyteremben (fotókkal, videókkal frissítve)

Zalaegerszeg - Szubkontinens méretű állam ősi, ezerszínű kultúrával, egzotikus zenével, tánccal és konyhaművészettel, temérdek vallással, még több népcsoporttal. Szombaton Egerszegre költözött egy csipetnyi India.

Horváth A. Attila

Az eső sem tudta elriasztani a látogatókat attól, hogy ízelítőt kaphassanak e távoli ország hagyományaiból a városi hangversenyteremben, ahol indiai napot rendezett a házigazda intézmény, India magyarországi nagykövetségével közösen. A bejárat előtti téren ételkülönlegességek csábítottak kóstolásra, emellett játszóház, piac, a színpadon pedig több előadás vonzotta a közönséget.

Tradicionális lámpagyújtással kezdődött a hivatalos megnyitó, amelyen Gyutai Csaba polgármester szólt egyebek közt az indiai befektetők zalaegerszegi ipari parki jelenlétéről, majd India történelméről és szépségeiről. Emlékeztetett rá, hogy a 20. századi nagy államférfi, Mahátma Gandhi hasonló elvek alapján hirdette meg a passzív ellenállást a britekkel szemben, mint korábban a zalai Deák Ferenc a Habsburg önkény ellenében.

Gauri Shankar Gupta nagykövet elmondta: India rengeteg kultúrát és népet foglal magába, így vallásilag is sokszínű, például a kereszténység náluk 700 évvel korábban jelent meg, mint a mai Magyarország területén. A két ország politikai és gazdasági kapcsolatait szorosnak nevezte, ő is szólt a zalaegerszegi elektronikai cégről, megemlítette továbbá Kőrösi Csoma Sándor, a nagy keletkutató indiai munkásságát és - zalai vonatkozásként - Brunner Erzsébet, Sass Brunner Erzsébet képzőművészetét.

A nagykövet nyitotta meg azt a fotókiállítást, amely Török Ildikó indiai életképeit mutatja be (a tárlat szerdáig látogatható), s később filozofikus előadást is tartott test és lélek kapcsolatáról. Mindemellett jógabemutató, a Calcutta Trio koncertje és a Sivasakti Kalánanda Táncszínház előadása kínált élményt, este pedig bollywoodi filmet vetítettek az Art moziban.

- A korábbi japán napunk sikerén felbuzdulva szerveztünk ezúttal indiai napot, mivel úgy gondoltuk, más távoli országok kultúrája is érdekelheti a közönséget. Nem csalódtunk, a programok telt házasak voltak, a sorozat tehát folytatásra érdemes - összegzett végül Nagy Johanna, a hangversenyterem igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!