Hírek

2013.05.30. 17:36

Nemes berni pásztor kölyök aranyérme a világbajnokságon

Roxana von Lenzgraben nevű berni pásztor kölyök kutyájával indult Nagy Csaba a budapesti világbajnokságon. A munka mellett hobbiból 15 éve a berni pásztorral foglalkozó férfi fiatal szuka kutyája jól teljesített, ugyanis aranyérmet szerzett.

Benedek Bálint

A német anyától valamint skandináv és svájci vérvonalú apától származó berni pásztor különösen remek idegrendszerrel rendelkezik és dinamikus mozgásával lenyűgözte a zsűrit.

Fotó: Szakony Attila

Roxy úgy ropogtatja el az almát, mintha a világ legfinomabb étele lenne, de kedveli a citrusféléket, sőt gyakran sárgarépát is kap. Persze az állat nem a csemegéktől, hanem a vitaminoktól és a megfelelő tápanyag beviteltől lesz egészséges, a bundája makulátlanul szép és selymes. A 7,5 hónapos Roxy 30 kilogrammot nyom, ám felnőttkorában sem lesz sokkal több, 40-45 kilogrammosra nőhet.

A berni pásztorkutya név a német Berner Sennenhund névből származik. A Berner a svájci Alpokban található Bernre utal, ahonnan ez a fajta ered. A Senn alpesi legelők hegyi pásztorát, a hund pedig kutyát jelent. Ezt a fajta hegyi kutyát eredetileg általános gazdasági kutyaként tartották, de a múltban igavonó állatként is használták. A fajta 1907-ben vált hivatalossá, 1937 óta pedig az American Kennel Club elismert tagja a munkacsoportban.

- Roxanára tökéletesen illik a fajtára jellemző viselkedés, e szerint nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos kutya - mondta Nagy Csaba. - Kifejezetten éber, gazdáját, családját és otthonát megvédi behatolótól, azonban általában békésen viselkedik. Mély hangú ugatását akkor hallatja, ha komoly baj van. Figyelemmel kíséri, hogy mi történik körülötte, értelmi képességei jóval átlag felettiek. Hamar megérzi, hogy a gazdája milyen kedélyállapotban van és ehhez mérten viselkedik.

Fotó: Szakony Attila

A gazda hozzátette: Roxy kiváló géneket örökölt, hiszen a felmenői tökéletes állatok voltak, a tenyésztők pedig nagyon ügyeltek arra, hogy a fajta megőrizze az összes értékét. Érzékeny a hanghordozásra, a legjobb eredményeket akkor érheti el, ha nyugodtan, következetesen és szeretettel bánunk vele. A laikus számára is szembetűnő, hogy vidám, kiegyensúlyozott kutya.

S, valóban kollégámmal együtt bennünket is barátságosan fogadott. Hátára fordult a lábait is felhúzta és szinte kérte, hogy dögönyözzük meg. Végig követett bennünket, amikor csak tehette játékra invitált bennünket.

Fotó: Szakony Attila

A fővárosi világbajnokságon a kanizsai férfi - a kutya kiváló képességeit látva - határozta el, hogy nevezi. A könnyen kezelhető kutyafajta bírálata szinte minden külső és belső tulajdonságára kiterjedt, s ezek alapján rangsorolták Roxanát.

- A bíró, ahogy ránézett egyből "beleszeretett" - mesélte a gazda. - Vidám, eléggé laza kutya, mindig csóválja a farkát, nem jön zavarba. Mintha ember lenne, csak épp nem beszél.

Fotó: Szakony Attila

A szukák között, sőt a fajtacsoport (kanok és szukák együtt) versenyében is aranyérmet szerzett.

- Büszke vagyok a kutyámra, bár a sikere a felmenői tenyésztők jó munkájának az eredménye is - jelentette ki Nagy Csaba. - A berni pásztor pontosan úgy viselkedett, ahogy a fajtájától elvárható: tökéletesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!