Hírek

2013.05.31. 10:22

Már kapható a Befőzések könyve

Zalaegerszeg - Megjelent lapcsoportunk nyolcadik szakácskönyve, a Befőzések könyve, amelyet ezúttal is olvasóink receptjei alapján állítottunk össze.

Szabó Judit

A Befőzések könyvében befőttek, kompótok, lekvárok, dzsemek, szörpök, különféle italok, savanyúságok és más finomságok receptjeiből csemegézhetnek a konyhaművészet iránt érdeklődők. Szakácskönyvünket ezúttal is a Pannon Lapok Társasága napilapjainak olvasói segítségével állítottuk össze: közel háromszáz háziasszony küldte be  kedvenc receptjeit  Zala, Vas, Fejér és Veszprém megyéből, ezekből válogattunk.  A kötetbe bekerült zalai olvasók szerkesztőségünkben vehették át nemrég a Befőzések könyve egy-egy tiszteletpéldányát Virrasztó Zsolttól, a Zalai Hírlap  főszerkesztőjétől. A zalaszentgróti Husz Józsefné kóstolót is hozott, rózsaszörpöt.

- A szörpöt a teraszon lévő piros futórózsából  készítettem, amit soha nem permetezünk. A rózsa kétszer virágzik egy évben, egyszer tavasszal, egyszer pedig szeptemberben. Alig várom, hogy nyíljon, mert nagyon szereti a család ezt a szörpöt - mondta Husz Józsefé Gyöngyi. - A szörphöz 60 deka rózsaszirmot használok, egy liter vízben főzöm körülbelül tíz percig, míg kifehérednek a virágszirmok. Forrón leszűröm, teszek bele cukrot és citromsavat, és készen is van. A szakácskönyvbe nem ez a receptem került be, talán mert más is küldött rózsaszörp-leírást, hanem a pácolt  fokhagyma. Ezt  sült húsokhoz vagy szalonnás sült krumplihoz szoktuk fogyasztani.

A Befőzések könyve szerzőinek egy csoportja, miután átvették szerkesztőségünkben a kiadvány  egy-egy tiszteletpéldányát. Fotó: Pezzetta Umberto

A nagylengyeli Mecséri Cecília már a Mentes ételek könyvében is szerepelt, most pedig a télire eltett medvehagyma, a  bodzás eperdzsem és bodzabogyóból készített bodzacsatni receptjét küldte be.

- A  szüleimmel, a párommal és a kisfiammal élek együtt, nekik szoktam főzni. Általában anyu végzi a kerti munkát, én pedig a betakarítást, a befőzést, s míg ő délelőtt kint dolgozik a kertben, én megfőzök. Mindent felhasználunk, ami megterem, már pitypangszörpöt is készítettem - mondta Cecília. - Lisztérzékeny vagyok, ezért egyre inkább olyan ételeket fogyasztok, amelyek házilag készülnek, és pontosan tudom, hogy mit tartalmaznak. Érdekelnek a gyógynövények, most tanulok is róluk. Interneten is olvasgatok recepteket, megnézem, hogy ami a kertben terem, abból mit lehet készíteni, és szeretem lapozni nagymama régi szakácskönyvét. Még megvan a régi szőrszitája, azon szoktam a csipkebogyót átpasszírozni, ha lekvárt készítek, így teljesen sima, krémes állagú lesz.

- Sok receptet küldtem be, eddig a szederszörpöt és a diós körtesajtot találtam meg a kötetben - sorolta Kovács Krisztina, aki Lentiből érkezett.  Már hat szakácskönyvben szerepeltem. Nagyon kedvelem ezt a kiadványt, az összes megvan a sorozatból. Nekünk is a Mentes ételek könyve az egyik legfontosabb, mert van tejérzékeny a családban. Sokat főzünk, főleg sütünk, a befőzésekben pedig a szüleim segítenek. A savanyúság-készítésben  inkább apukám van otthon, a dzsemekben pedig anyukám. Sajnos a nagymamám és a nagybátyám már nincs közöttünk, de tőlük is nagyon sok receptet tanultam, főleg savanyúságokat, szörpöket, különleges likőröket.

- Kovászosuborka-receptet küldtem a könyvbe, amely burgonyával van savanyítva. Nagyon tiszta marad így a leve, nem lesz zavaros, és nem is kell leszűrni, csak a krumplit ki kell venni a léből - osztotta meg lapunkkal a zalaegerszegi Kurusa Lászlóné. - Nyáron az összes húsételhez, amihez illik a savanyúság, kovászos uborkát eszünk általában.

Virrasztó Zsolt főszerkesztő Kovács Krsiztinának adja át a Befőzések könyvét. A kép bal szélén a gellénházi Lóránt Kristófné, mellette az egervári Győriné Németh Krisztina. Fotó: Pezzetta Umberto

- Egy családi recepttel, a fűszeres paradicsomlével szerepelek a kiadványban - mondta Szabó Zsanett, aki Szentgyörgyvölgyön lakik.  - Most tanultam pár éve, de azóta minden évben elkészítem. Van alapanyag bőven, jó sok paradicsomot szoktunk termeszteni a kertben - említette Zsanett, aki nagyon örült annak, hogy már a harmadik szakácskönyvbe került be szerzőként. Imád főzni, ez a hobbija. A faluban, Szentgyörgyvölgyön is örültek a sikereinek, sokan gratuláltak neki a megjelenéshez. A zalaegerszegi Csiszár Ildikót pedig fel is ismerték néhányszor a kötetben megjelent fotójáról.

- Véradáson voltam, s az egyik hölgy felismert a Desszertek könyvében megjelent kép alapján. Mondta, hogy éppen az én   Rigó Jancsimat készíti otthon, félbehagyta, eljött a véradásra,  s készül befejezni, ha hazaér. Nagyon jó érzés volt, de nemcsak ott, hanem a postán és a boltban is megszólítottak már, mert láttak a szakácskönyvekben.

A Befőzések könyvét ügyfélszolgálatainknál és kézbesítőinknél vásárolhatják meg, megyekártyával kedvezményesen. Még  kaphatók szakácsköny-sorozatunk korábbi kiadványai is.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!