Hírek

2013.04.15. 14:25

Lejjebb szorítják a költségeket Nagykanizsán

Nagykanizsa - Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is 32 millió forintot biztosít Nagykanizsa az üres bérlakások állagmegóvására, valamint az önkormányzati résztulajdonnal bíró társasházak beruházásaira.

Sámel József

Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: a rendelkezésre álló keretet két részre bontották, az első az önkormányzati résztulajdonnal bíró társasházak felújítási költségeit, a másik az üresen álló bérlakások helyreállítási költségeit takarja. Ez utóbbi tétel, közel 19.5 millió forint, amiből a becslések szerint 26-30 bérlakás kis mértékű  felújítása valósulhat meg  idén.

- Körülbelül kétszer ennyi, azaz 50-60 bérlakásban kellene kisebb-nagyobb munkálatokat végrehajtani - mondta Kámán László, aki hozzátette: elsősorban azokat a lakásokat teszik rendbe, melyeket a komfortfokozat miatt  könnyebb kiadni és bevétele származhat az önkormányzatnak. - Ugyanakkor vannak  olyan bérlakások, melyekre  már nem igazán érdemes pénzt költeni, egy komfort nélküli, udvari lakásban, ahol ráadásul  vizesednek a falak teljesen fölösleges kifestetni vagy egyéb beruházást végrehajtani.

Horváth Gyula (balról) és Rába Lajos egy Rózsa utcai bérlakást fest. Az idén 26-30 bérlakás állagmegóvására jut pénz. Fotó: Szakony Attila

Mint megtudtuk: a bérlakásokat kezelő társaság tavaly átlagosan bruttó 720 ezer forintot költött az üresen álló bérlakások felújításra, ám megfogadva a közgyűlés kritikáját , idén még lejjebb szorítják a költségeket.

- A keret másik részét, körülbelül 12.5 millió forintot azokra a társasházi felújításokra költjük, amelyekben tulajdonrésze van az önkormányzatnak - folytatta a vezérigazgató, aki hangsúlyozta: ezeket a  költségeket nyilván csak a tulajdoni hányad  mértékéig vállalja  a város. - Az Erzsébet tér 16. szám alatti társasház esetében a tető felújítása már megtörtént, az önkormányzatra 1.2 millió forintos hiteltörlesztés hárul. Hasonló a helyzet a Rozgonyi utca 2. szám alatti, a Fő utca 9. szám alatti és a Zrínyi utca 43. szám alatti társasházak esetében, ahol a lakóközösség szintén hitelből finanszírozta a homlokzat külső felújítását. A közelmúltban mintegy 1.5 millió forintba került az Erzsébet tér 12-13. számú épület utcafronti részének elbontása, mely életveszélyessé vált.

A rendelkezésre álló keretből 2 millió forintot különítettek el a társaság székhelye előtti terület rendezésére, ahol nemrég avatták Gábor Áron mellszobrát. A városi főépítész által készített tervek méltó környezetet biztosítanak az alkotásnak, ezért idén a terület térkövezése, a parkolók burkolása és a terület csapadékvíz elvezetése is megvalósul.

- Szintén 2 millió forintot különítettünk el, az előre nem tervezhető feladatokra, az évközben jelentkező javításokra és szerelésekre - mondta befejezésül Kámán László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!