Hírek

2013.04.26. 09:19

Kalocsai mintás babaház, ehető tragantból

Nagykanizsa - Hintaszék, franciaágy matraccal, étkező garnitúra, tányérok, fürdőkád, tusoló, falióra és wécékagyló. Ezeket a tárgyakat néhány centiméteres méretben, ehető, speciális tragant anyagból készítette el Sinkovics Tamásné Katalin. A kiskanizsai cukrászmester legújabb nagyívű alkotása egy kalocsai mintákkal ízlésesen kidíszített babaház, mely eddig mindenkit, aki látta azt ámulatba ejtette.

Benedek Bálint

- A tragant nem más, mint vízből, cukorból és némi zselatinból álló keverék, ami ugyan alapvetően ehető, de kevesen kóstolják meg, hiszen pusztán csak édes - mondta Sinkovicsné Katalin. - A hófehér anyag könnyedén formálható, a megmunkálás után pedig olyan hatást kelt, mintha porcelánból készült volna. Éppen ez ihletett bennünket is, bár először kalocsai mintás játékbabát szerettünk volna készíteni.

Katalin férje, az egyik kanizsai étteremben szakácsként dolgozó, Tamás a világhálón barangolva akadt rá egy fényképre, amin szintén hagyományos motívumokkal, de fából készítettek egy házikót.

- Annyira megtetszett az a babaház, hogy végül eldöntöttük: mi tragantból húzzuk fel az ehető változatot - mesélte a cukrászmester, aki a Thúry-szakközépiskolában szakoktatóként dolgozik. - A munkafolyamatokat jó előre gondosan megterveztük, ahogy azt a profi mérnökök egy valódi ház felépítése előtt szokták.

Sinkovics Tamásné Katalin és férje 15 kilogramm cukorból készítették el a kalocsai mintákkal kidíszített babaházat. Fotó: Szakony Attila

S valóban szinte mérnöki pontossággal készültek az épület elemei, amihez papírból még sablonokat is készítettek, hogy valóban élethű bútorokat szerelhessenek össze. Az előről ugyan teljesen nyitott babaház két oldalára ablakokat vágtak, a tetejét a fa erezetéhez megszólalásig hasonló barna színűre festették, szintén ehető anyaggal, azért, hogy szebb fényben pompázzon még élelmiszerlakkal is lefújták.

- A mintákat egyenként kézzel rajzoltam fel minden egyes darabra, majd ételfestékkel gondosan, kézremegés nélkül felvittem a hófehér tragantra - folytatta Katalin. - Mindennel együtt 220 munkaórát töltöttünk a házzal, melyhez 15 kilogramm cukrot használtunk fel. A férjem még egy szalagcsiszolót is beszerzett, amivel már könnyedén, ám különös odafigyeléssel alakítgattuk a berendezési tárgyakat. Egy apró hiba, s kezdhettük volna újra, ám szerencsére most erre nem került sor.

A házaspár az évek alatt több csodálatos művet készített tragantból, ám ezek lassan kinövik a kiskanizsai családiházat, és mivel tartósak közszemlére bocsájtanák ezeket.

Fotó: Szakony Attila

- A Kalocsai babaház mellett a kandalló-óra, egy levestál, tányérok, egy komplett étkészlet, négyévszak maszkokon és a kakukkos óra jelenleg kartondobozokban pihennek - tett hozzá a cukrászmester. - Azt szeretnénk, ha ezeket mindenki láthatná, hiszen a versenyeken és a kiállításokon mindig hatalmas érdeklődés övezi, valószínűleg Nagykanizsán sem lenne másképp. Csak egy központi hely kellene hozzá és néhány üvegvitrin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!