Hírek

2013.03.26. 20:55

Kiállítás és film a tömeggyilkosságokról

Zalaegerszeg - Április 6-ig még látogatható a megyeszékhelyi Art Moziban a Katyn - Tömeggyilkosság, politika, erkölcs című kiállítás, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és Keresztury Dezső VMK közös szervezésében.

Magyar Hajnalka

A megrázó dokumetumtárlathoz kapcsolódóan a mozi műsorára tűzte az Andrzej Wajda által 2007-ben rendezett Katyn című filmet, ami egészen április 6-ig szerepel a műsoron csütörtöktől vasárnapig, 17 órai kezdettel. A filmet április 6-ig előzetes egyeztetés alapján ingyenesen is levetítik iskolai csoportok, osztályok (minimum 25 fő) számára bármelyik hétköznap 9 és 15 óra között tetszőleges időpontban.

De mi is történt a katyn-i erdőben? Miről szól Andrzej Wajda történelmi drámája? 1940-ben a Szovjetunió 14700 lengyel katonatiszt és 11000 állampolgár embertelen legyilkolását rendelte el. A lengyel állampolgárok agyonlövetése 1940. április 3-án kezdődött és egész májusban tartott.

Részlet az április 6-ig még látogatható kiállításról. Fotó: Katona Tibor

Gyalog, marhavagonokban és teherautókon szállították az áldozatokat a gyilkosságok helyszíneire, ahol a fiatalabb, erősebb tiszteknek a fejükre húzták katonai kabátjukat, kezüket pedig hátrakötötték. A kivégzések "halállisták" alapján történtek, a foglyokat egyenként tarkón lőtték.

Az akkori szabad világ politikai okokból elhallgatta a szovjet csapatok szörnyű tetteit, az amerikai és angol titkosszolgálat azonban már 1943-ban ismerte a valódi elkövetők személyét. A katyn-i bűntettet a Szovjetunió legfelsőbb állami és pártvezetőinek utasítására hajtották végre egy olyan ország polgárain, amely jogilag nem is állt háborús viszonyban a Szovjetunióval. A tömeggyilkosság ügye a nürnbergi per napirendjére is felkerült, de a szovjetek ott is a németeket vádolták a tömeggyilkosság elkövetésével.

Bár Oroszország 1990-ben elismerte a gyilkosságok elkövetését, a katyn-i dosszié még mindig nincs lezárva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!