Hírek

2013.02.07. 19:40

Tudnivalók felvételizőknek: felsőoktatási fórum Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Legalább 55 ezer hallgatót felvesznek az államilag finanszírozott főiskolai, illetve egyetemi férőhelyekre, hangzott el a felsőoktatási fórumon, amelyet csütörtökön rendeztek a mozi nagytermében.

Szabó Judit

Átalakulóban van a felsőoktatás. A jelentős változások miatt Zalaegerszeg önkormányzata a diákszervezetekkel együtt  úgy ítélte meg, érdemes fórumot összehívni a középiskolásoknak, hogy  könnyebben eligazodjanak az új rendszerben. A moziban összegyűlt diáksereget Deák Milán, a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat elnökségi tagja köszöntötte, majd Balaicz Zoltán alpolgármester sorolta fel, milyen ösztöndíjakkal segíti a város a felsőoktatásban tanulókat. Szociális alapú és tanulmányi eredménytől függő ösztöndíjakat egyaránt biztosítanak. A különféle támogatások  összeadódhatnak, akár havi 58 ezer forintot is kaphat az a diák, aki  mindegyiket igénybe tudja venni, mutatott rá az alpolgármester. Hozzátette,  a városi ösztöndíjakat kiegészíthetik  az intézmények  támogatásai.

A rendezvényen dr. Bereczky Áron, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási főosztályvezetője részletesen bemutatta a felvételi eljárást  érintő változásokat. Kitért rá, hogy ősszel  legalább 55 ezer, de valószínűleg sokkal több  hallgató elkezdheti tanulmányait a felsőoktatásban  állami ösztöndíjjal,  központi finanszírozással. Jelezte ugyanakkor, hogy  az állami ösztöndíj megtartása feltételekhez kötött:    minden évben teljesíteni kell a meghatározott   kreditek minimum felét, és intézményi szabályozás alapján bizonyos átlagot is. Beszélt  a hallgatói szerződésekről és  a keretszámokat felváltó szakos kapacitásokról is. A programot a helyi felsőoktatási intézmények bemutatkozása és  Felméri Péter humorista fellépése zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!