Hírek

2013.02.22. 18:03

Balatongyörökön új vitorláskikötő épül 460 millió forintból

Keszthely, Balatongyörök - Balaton-parti sétányfejlesztésre nyert pályázati támogatást Keszthely és Balatongyörök önkormányzata. Az utóbbi településen egy 77 hajó befogadására alkalmas vitorláskikötőt is kialakítanak.

Szabó Judit

Keszthelyen folytatódik a Balaton-part megújítása. Az önkormányzat újabb, közel  350 millió forintos fejlesztést indíthat száz százalékos uniós támogatással.  A projekt támogatási szerződését pénteken írták alá a  városházán.  A rendezvényen Manninger Jenő, a megyegyűlés  elnöke, a térség országgyűlési képviselője nagy jelentőségűnek nevezte, hogy összesen 2,6 milliárd forintos pályázati keret jutott a balatoni üdülőkörzet Zala megyei turisztikai fejlesztéseire. Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője is gratulált a sikeres projekthez, amelyet Ruzsics Ferenc polgármester ismertetett.

A pályázat útján nyert 347,4 millió forintból több mint húszezer négyzetméternyi területet újítanak meg. A  parti sétányfejlesztést  tovább folytatják, és a pavilonsor előtti utat  is felújítják. Az Erzsébet királyné sétány mellett építenek egy  turisztikai központot kerékpáros pihenővel, információs ponttal, bűnmegelőzési irodával, büfével, vizesblokkal. A patinás szállók épületei mögött Energia teret létesítenek, itt lesz egy  húsz  méter átmérőjű, kör alakú műjégpálya. A fejlesztés során vízi játékpark épül, a borutca végénél rendezvénysátor és mobil színpad felállítására alkalmas fogadószerkezet létesül. Új attrakcióként Érzékek kertje néven különleges illatú és tapintású növényekből speciális parkot hoznak létre. Szobrot állítanak  Erzsébet királynénak és Keszthely világhírű olimpiai úszóbajnokának, Csik Ferencnek. A projektet térfigyelő rendszer, wifi-hozzáférés, és az internetes tartalmak elérését szolgáló QR-kód szoftverfejlesztés egészíti ki, és kerékpártárolók és parkolók is épülnek. Várhatóan szeptemberben indul a munka, a befejezési határidő  2014. június 30.

Breznovits István és Ruzsics Ferenc aláírta a keszthelyi fejlesztés támogatási szerződését. Fotó: Szabó Judit

A látványterv a turisztikai központot ábrázolja.

Balatongyörök becehegyi partszakaszán vitorláskikötő épül 462 millió forintból. A beruházáshoz 50 százalékos uniós támogatást nyert a település. A  támogatási szerződést szintén ma írta alá Breznovits István és Biró Róbert polgármester. A zöldenergiával ellátott kikötő 77 vitorlást tud majd   befogadni. Harminc  lábnál nagyobb vitorlások is kiköthetnek itt,  és a létesítmény alkalmas lesz versenyeztetésére. A projekt keretében 345 négyzetméteres, közművesített kikötőt építenek, és egy-egy mentő-, és kiszolgálóhajót vásárolnak. Nyár végén indul a munka és várhatóan a 2014-es szezonra ér véget.

Aláírták Balatongyörökön a szintén ősszel induló sétányfejlesztés támogatási szerződését is. Az önkormányzat az uniós pályázaton elnyert  200 millió forintból újítja meg a parti sétányt 680 méter hosszan. Újdonság lesz a  Kneipp taposómedence,  ahol  köveken sétálva élénkíthető a vérkeringés. Kialakítanak egy kerékpáros megálló pontot és megújítják a borfesztiválok helyszínét. A projekt keretében saját forrásból  új bejáratot építenek a strandhoz, ahol egy Bahart-jegypénztár is helyet kap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!