Hírek

2013.02.02. 21:09

A népdalkört és a szépkorúakat köszöntötték Zalaszentbalázson

Nagykanizsa - Több oka is volt az ünneplésre Zalaszentbalázs apraja-nagyjának: a tizenöt éves helyi népdalkör mellett a település szépkorú lakosságát is köszöntötték a 8. Balázs-napi rendezvényen.

Ziegler Anita

A gelsei, eszteregnyei, valamint a helyi népdalkör népviseletbe öltözött fellépői régi jó ismerősként köszöntötték egymást a zalaszentbalázsi kultúrház előcsarnokában. Volt miről beszélgetni, a tizenöt év alatt ugyanis sok szép emlékkel gazdagodtak a dalkörök tagjai.

Fotók: Szakony Attila

Beke Miklósné Vali, a 24 tagú közösség vezetője elmondta, az 1998-ban újraszerveződött Zalaszentbalázsi Népdalkör Egyesület a kodályi elvet vallja magáénak, miszerint „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők pedig másokét is.”

-  14 arany, 2 Arany Páva és a XIII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén szerzett nívódíj büszke tulajdonosai vagyunk, de ami talán még a szakmai elismeréseknél is fontosabb, az a közösséget összetartó emlékek sokasága - tette hozzá a népdalosok vezetője.


Lelkesen helyeselt Vári Csabáné dalkör-tag, akinek különleges tónusú hangja dominánsan csengett a lultúrház tornatermében.
- Velencében, Rómában, legutóbb pedig Zágrábban kirándultunk együtt, de a hazai fellépések hangulata is felejthetetlen - tette hozzá.

A 8. Balázs-napi rendezvény kiváló alkalmat adott a község időseinek köszöntésére is. Takács István alpolgármester saját készítésű vaddisznópörkölttel és nokedlivel örvendeztette meg a zalai település időseit.
- Nem szabad megfeledkeznünk időseinkről, akik bölcsességükkel és élettapasztalataikkal irányt mutatnak a fiataloknak. Kívánom nyugdíjas lakosainknak, hogy a napi bosszúságok mellett lássák meg az élet apró örömeit is - mondta köszöntőjében, majd ajándékkal kedveskedett a község legidősebb házaspárjának, Domina Mártonnak és feleségének. A nyolcvanhárom éves Marci bácsi kiváló egészségnek örvend, s a hosszú élet titkát is elárulta: ez pedig a mértékletesség, s nem csak a borivásban

 

 

A Zalaszentbalázsi Népdalkör Egyesület az 1977-ben alakult helyi pávakör jogutódaként jött létre 1998-ban. Rendszeresen szerepeltek a Kóta által kiírt versenyeken, s számos szakmai elismerés mellett a Magyar Rádió Népzenei Osztályán készült stúdiófelvételre, valamint egy CD lemez kiadására is büszke a közösség. A népdalkör kezdeményezésére először 2006-ban tartottak Zalaszentbalázson Balázs-napot, amely remek alkalmat ad a környező települések - idén a gelsei és az eszteregnyei - népdalköreivel való közös dalolásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!