Hírek

2012.12.17. 19:27

Papp Simonra immár park és kiállítás is emlékeztet

Bázakerettye, Zalaegerszeg - Mindkét zalai településen olajipari megemlékezéseket tartottak hétfőn, melyek metszéspontjában a néhai geológus, Papp Simon állt.

Munkatársainktól

Bázakerettyén a magyarországi folyamatos olajtermelés és az első olajvonat elindulásának 75. évfordulójáról emlékeztek meg. E témakörökben, illetve a budafai kőolajtermelés története kapcsán hangzott el előadás, majd felavatták a Dr. Papp Simon emlékparkot. Itt augusztusban már átadták a településhez sok szállal kötődő geológus mellszobrát, azóta pedig felújították és átalakították a stilizált olajfúró tornyok alkotta kaput.

Tóth János, az olajipari múzeum igazgatója mondja avatóbeszédét Bázakerettyén (Fotó: Szakony Attila)

Avatóbeszédében Tóth János, a Magyar Olajipari Múzeum igazgatója hangsúlyozta: a díszkapu felújítása a lokálpatrióta közösség összefogásának eredménye. Az ötletadó a Bázakerettye Jövőjéért Alapítvány volt, amely partnerre talált az önkormányzatban, helyi vállalkozásokban és persze a Mol Nyrt.-ben.

- A díszkapu és a park méltó módon emlékeztet a névadóra, a világhírű geológusra, aki egész életében a magyar olajipart és szeretett hazáját szolgálta - mondta.

Zalaegerszegen dr. Holoda Attila, a múzeumi kuratórium tagja és Palásthy György, a Mol termelési és fejlesztési igazgatója leplezte le Szent Borbála-szobrát (Fotó: Katona Tibor)

A hazai szénhidrogénipar műszaki baleseteiben elhunytakra is emlékeztek a zalaegerszegi olajipari múzeumban. Az iparág évszázados története során közel kétszázan vesztették életüket munka közben. Előttük tiszteleg az 1969. január 2-án Répcelakon felrobbant, és 9 ember halálát okozó 50 köbméteres szén-dioxid tartály óriási szilánkjaiból állított emlékmű, amit megkoszorúztak, majd a bányászok oltalmazója, Szent Borbála kocsányos tölgyből faragott szobrát leplezték le. Szabó Tibor, a bázakerettyei művelődési ház volt vezetője alkotásával a hazai olajipar negyedik védőszentszobrát kapta, ahogy erre avatójában dr. Holoda Attila, a múzeumi alapítvány kuratóriumi tagja felhívta a figyelmet. Eztán nyitották meg a Papp Simon térképgyűjteményéből rendezett kiállítást. Az 1300 darabos kollekció restaurálását öt éve kezdték a keszthelyi Compactor Bt. szakemberei, Gönczi Péter és Lehmann Ágnes. A hazai olajkutatáshoz kötődő lapokon túl szinte a világ minden tájáról találni térképeket a tárlaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!