Hírek

2012.12.07. 15:37

Némi elővigyázatossággal megelőzhetők a bajok

Zalaegerszeg - A fürge ujjak nevű kézimunka szakkörben is megállnák a helyüket azok a rendőrök, akik pénteken bűnmegelőzési tanácsokkal szolgáltak a sajtó képviselőinek.

Arany Gábor

Az egerszegi Tesco parkolójában azt demonstrálták, milyen módszerekkel dolgoznak a tolvajok. Elegendő némi figyelmetlenség és lába kél az autóban hagyott táskának, miközben gazdája a vásárolt holmit épp a csomagtartóba pakolja be. Ehhez néha a figyelmét is eltereli egy váratlan kérdezősködő, aki ezzel tulajdonképpen a társának teremt lehetősége a lopásra. Nem pihennek a zsebesek sem tavaly 69, idén 67 eljárás indult emiatt. Ők azok, akik akik vállra vetett táskákból, kabátokból, farzsebekből észrevétlen emelik ki az értékeket. Máskor pénzváltás ürügyével csalogatják elő a tárcát, hogy ügyes ujjak néhány bankót észrevétlen kihalásszanak.

Bükiné Papp Zsuzsanna és Tóth László, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szolgálatának munkatársai "lopásbemutatókat" tartva hívták fel a figyelmet rá, hogy az ünnepi forgatagban a bűnözők is aktívak és (vissza)élnek a kínálkozó lehetőségekkel.

Nemcsak a rosszakaratú emberektől kell tartanunk. Néha magunkat sodorhatjuk veszélybe, erre hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Mind több helyen találkozhatunk karácsonyi fényfüzérekkel, s talán nincs lakás, ahol ne volna adventi koszorú. Természetes módon az emberek többségének az ünnepi készülődésben nem az a veszély jut eszébe, amit az égő gyertyák okozhatnak. Az adventi koszorút úgy kell elhelyezni, hogy alatta nem éghető alátétet fém vagy hőálló üveglap legyen, mivel a gyertyaláng, illetve sugárzó hője vagy a lecsepegő forró gyertya tüzet gyújthat. Különösen, ha az őrizetlenül hagyott gyertya tövig ég. Ne tegyük huzatos helyre az égő gyertyájú koszorút, ne mozgassuk, ne tegyük az ablakba vagy közelébe, mert a függöny lángra lobbanhat. A gyertya, mécses égésekor ügyeljünk arra, hogy a kanóc soha ne legyen túl hosszú, időnként vágjuk rövidebbre. Az adventi koszorún égő gyertyát ne hagyjunk őrizetlenül még rövid időre sem. Úgy helyezzük el, hogy a koszorú éghető anyagú részeivel ne érintkezzenek. A gyertyákat, mécseseket felnőtt gyújtsa meg, gyermeket felügyelet nélkül ne hagyjuk a koszorú közelében. Zárjunk el minden gyújtóeszközt gyermekek elől. Az égő gyertya, mécses oltására tartsunk a közelben megfelelő eszközt! Mindezek az intelmek természetesen érvényesek a karácsonyfa hagyományos gyertyáira is.

A fényfüzérek sokkal biztonságosabbak, ám ezekkel is érdemes óvatosan bánni. Lehetőleg a fényfüzéreket se hagyjuk magukra bekapcsolva különösen, ha éghető anyag van a közelében. A modern készülékeknél kicsi az esélye a zárlatnak, de ez csak az ellenőrzött helyen vásárolt, biztonsági tanúsítvánnyal ellátott termékekre igaz. A fényfüzért huzamosabb idejű működése után nézzük át, melegszik-e, vannak-e felforrósodó részei, s ha igen, inkább váljunk meg tőle. Az elpattanó égő, a szétcsúszó izzó, a zárlatossá váló vezeték gyorsan lángra lobbantja a szobában álló, száradóban lévő karácsonyfát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!