Hírek

2012.11.20. 20:10

Vajon merre visz az út?

Nagykanizsa - Kőműves, ács, festő, hideg és meleg burkoló szakmákba kaphattak betekintést kedden a Csapi iskola nyolcadikas tanulói a ZÁÉV ZRt. tanműhelyében. A látogatást a Kanizsa-TISZK szervezte, azzal a céllal, hogy a diákok testközelből is megismerjék a szakmák sajátosságait.

Horváth A. Attila

A "Merre visz az út?" elnevezésű projekt keretén belül immár második tanévben folytatódnak az üzemlátogatások, s mint azt Árvainé Kartai Csilla a Kanizsa-TISZK ifjúsági információs és tanácsadó irodavezetője elárulta: sikerrel, hisz a tanulók tavaly eljuthattak a győri Audi-gyárba, de megismerkedhettek a vendéglátással és betekintést nyerhettek az autókereskedés világába is.

- A kollégáink már a hetedikeseknél elkezdik a pályaorientációs tréningeket, melyen a diákok számára kiderülhet, hogy milyen irányba mozduljanak el - folytatta Árvainé Kartai Csilla. - A csapi iskolások többségét az ács, a kőműves és festő szakmák érdekelték, így őket a ZÁÉV ZRt. tanműhelyének az oktatói várták.

A ZÁÉV Zrt. tantelepén Gábos Csaba burkoló éppen a csemperagasztás rejtelmeibe avatja be a csapi iskola végzőseit. Fotó: Szakony Attila

A szakmáknak helyet biztosító telepen ezúttal az ipari tanműhely megbízott vezetője, Tóth Szabolcs vezette körbe a fiatalokat. Szerinte: a hazai építőipar nehéz helyzete miatt szinte mindegyik szakmában hiány mutatkozik szakképzett munkaerőre.

- Egyre kevesebb a beruházás, ha a mélyépítés, útépítés valamint néhány felújítás nem lenne, nem is tudom mihez kezdenénk - így Tóth Szabolcs. - Sajnos az iskolapadból kikerülő fiatalok többsége gyakorlat nélkül külföldön vállal munkát, ám a nulláról indulva nagy szerencse és kitartás kell ahhoz, hogy valaki megvesse a lábát.

A szakember szerint a helyzetre az jelenthetne megoldást, ha a fiatalok először itthon szereznének rutint, s az is elképzelhető, hogy a sikerélményt követően mégis maradnak.

- A nevelőapám festő, ezért ezt a szakmát választom, s szeretnék a későbbiekben vele dolgozni  - mondta Horváth Máté a Csapi iskola végzőse.

A fiatalok osztályfőnöke, Sánta Alíz úgy érzi ezek a látogatások segítenek a diákjaiknak, s a megszerzett élményekből táplálkoznak, s talán könnyebben eldönhetik, milyen szakmában látnák szívesen magukat.

- A diákjaink kilencven százaléka nehéz sorsú, szegény családból származik, tehát egy jó választás minőségi javulást jelenthetne számukra - tette hozzá Sánta Alíz.

 

A Zala megyei Kereskedelmi és Iparkamara tegnap pedagógusok, intézmény igazgatók és vállalkozók részvételével Kamarai szakmai pályaválasztási napot szervezett a szülőknek a Vasemberházban. Az új rendszer bemutatásán túl a kamara segítséget nyújtott a családok számára, hogy az általános iskolások végül jó döntést hozzanak. A rendezvény vendége, Borda Attila szakácsmester volt, aki a szakma szeretetéről és az elérhető célokról beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!