Hírek

2012.11.09. 14:22

606 millióan 60 felett - Konferencia az idősgyógyászat kihívásairól

Zalaegerszeg - Kétnapos idősgyógyászati konferencia kezdődött pénteken Zalaegerszegen. A programhoz a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság 35. kongresszusa szolgál keretül.

Magyar Hajnalka

Az ország egész területéről érkeztek a megyeszékhelyre idősgyógyászattal foglalkozó szakemberek, hogy számba vegyék a szakma aktualitásait. Mint dr. Császár Tamás, a Zala Megyei Kórház geriátriai és krónikus belgyógyászati osztályának vezetője elmondta, első alkalommal szervezői a rendezvénynek, ami szakmai elismerést jelent számukra.

A megnyitó keretében Gyutai Csaba polgármester a város azon intézkedéseiről szólt, amelyekkel az idősebb korosztály helyzetét igyekeznek javítani. Említette a 60 ezer forint alatti nyugdíjak egyszeri kiegészítését, az Egerszeg kártya nyújtotta előnyöket. Kitért még a nemrégiben lezárult egy orvos egy rendelő program előnyeire, továbbá az egészségügyi szűrések és a tevékeny nyugdíjas klubok támogatására.

Dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos az elöregedés egész világot érintő kérdését vetette fel. Ma a glóbusz mintegy 7 milliárd lakójából 606 millió a 60 éven felüli. Magyarországon még ennél is sokkal rosszabb az arány, hiszen a népesség közel negyede betöltötte a hatvanat. Nem csoda hát, hogy a WHO az aktív időskor évének, s a nemzedékek közötti szolidaritásnak szentelte a 2012-es évet.

Dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója a pózvai geriátrián dolgozók embert próbáló munkáját dicsérte. A két orvos és 28 ápoló évente mintegy ezer beteget lát el. A főigazgató arra kérte a kongresszus résztvevőit, tegyenek meg mindent a maguk területén, hogy a jövőben a gerontológia nagyobb támogatást kapjon.

Dr. Székács Béla, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke a köszöntőn túl a konferencia főbb témáit vázolta. Ezek egyebek közt érintik a népbetegségek időskori megjelenését, a "meddig élhetünk és milyen minőségben?" kérdését, a gerontológiai képzés helyzetét.

A zalai szakemberek ugyancsak szót kapnak, dr. Halász Erzsébet és dr. Császár Tamás mellett Nagyné dr. Tóth Margit például Mindennapi halálfélelmeink címmel tart előadást szombaton délelőtt.

Ezek is érdekelhetik