Hírek

2012.11.09. 14:22

606 millióan 60 felett - Konferencia az idősgyógyászat kihívásairól

Zalaegerszeg - Kétnapos idősgyógyászati konferencia kezdődött pénteken Zalaegerszegen. A programhoz a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság 35. kongresszusa szolgál keretül.

Magyar Hajnalka

Az ország egész területéről érkeztek a megyeszékhelyre idősgyógyászattal foglalkozó szakemberek, hogy számba vegyék a szakma aktualitásait. Mint dr. Császár Tamás, a Zala Megyei Kórház geriátriai és krónikus belgyógyászati osztályának vezetője elmondta, első alkalommal szervezői a rendezvénynek, ami szakmai elismerést jelent számukra.

A megnyitó keretében Gyutai Csaba polgármester a város azon intézkedéseiről szólt, amelyekkel az idősebb korosztály helyzetét igyekeznek javítani. Említette a 60 ezer forint alatti nyugdíjak egyszeri kiegészítését, az Egerszeg kártya nyújtotta előnyöket. Kitért még a nemrégiben lezárult egy orvos egy rendelő program előnyeire, továbbá az egészségügyi szűrések és a tevékeny nyugdíjas klubok támogatására.

Dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos az elöregedés egész világot érintő kérdését vetette fel. Ma a glóbusz mintegy 7 milliárd lakójából 606 millió a 60 éven felüli. Magyarországon még ennél is sokkal rosszabb az arány, hiszen a népesség közel negyede betöltötte a hatvanat. Nem csoda hát, hogy a WHO az aktív időskor évének, s a nemzedékek közötti szolidaritásnak szentelte a 2012-es évet.

Dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója a pózvai geriátrián dolgozók embert próbáló munkáját dicsérte. A két orvos és 28 ápoló évente mintegy ezer beteget lát el. A főigazgató arra kérte a kongresszus résztvevőit, tegyenek meg mindent a maguk területén, hogy a jövőben a gerontológia nagyobb támogatást kapjon.

Dr. Székács Béla, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke a köszöntőn túl a konferencia főbb témáit vázolta. Ezek egyebek közt érintik a népbetegségek időskori megjelenését, a "meddig élhetünk és milyen minőségben?" kérdését, a gerontológiai képzés helyzetét.

A zalai szakemberek ugyancsak szót kapnak, dr. Halász Erzsébet és dr. Császár Tamás mellett Nagyné dr. Tóth Margit például Mindennapi halálfélelmeink címmel tart előadást szombaton délelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!