Hírek

2012.07.23. 14:38

Visszavásárolható patikák

Zalaegerszeg - Újabb lépés történt abba az irányba, hogy a gyógyszertárak visszaszerezzék régi értékeiket, amelyek a 2006-os patikaliberalizáció előtt jellemezték őket.

Magyar Hajnalka

Dudás Antalné, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Zala megyei szervezetének elnöke jellemezte a fenti mondattal Orbán Viktor miniszterelnök hét végi bejelentését, mely szerint az állam megteremti a pénzügyi alapot, hogy a patikusok a reméltnél is gyorsabban visszavásárolhassák a gyógyszertárak többségét. Ehhez támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök rendszerét dolgozzák ki.

- A privatizáció leállítása, a kötelező kamarai tagság visszaállítása, a szakma rangjának erősítése, s most, a tulajdonviszonyok rendezése mind olyan mozzanat, ami jó irányba mutat,  s remélhetőleg mielőbb felcsatlakozik melléjük az árrések patikák számára kedvezőbb változása is - fejti ki a folyamatot  Dudás Antalné.

Ami a zalai gyógyszerészek patikavásárlási kondícióit illeti, nyilván mindenki a részletek ismeretében hozza majd meg a döntést  fűzi még hozzá. Egyelőre számukra sem tiszta, hogy a tulajdonlás a működtető bt-re, vagy magára a patikára vonatkozik. 

A változást törvény nyomatékosítja, hiszen 2017. január elsejéig el kell érni, hogy minden patikában az ott dolgozó gyógyszerész tulajdonában legyen a vállalkozás 51 százaléka. Két lépcsőben kell idáig eljutni, 2014  elejére egyelőre csak a 25 százalékos tulajdonrész a cél. A koncepció azt is tartalmazza, hogy egy gyógyszerésznek csak egy patikája lehet, így aki  több vállalkozásban  érdekelt, meg kell azoktól válnia. A kamarai elnök szerint ez Zalában nem okoz majd problémát.

Az viszont felvethet gondokat, hogy a mintegy félszáz patikában dolgozó 162 zalai gyógyszerész közül sok az idősödő szakember, aki nem biztos, hogy megfelelő,  ifjú  utódot tud majd állítani maga helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!