Hírek

2012.06.08. 19:18

Ötven nappal a londoni játékok megnyitása előtt (fotókkal frissítve)

Zalaegerszeg - Váll feszül a vállhoz, a szurkolók visítanak, hatalmas a küzdelem a Göcseji Falumúzeum kálócfai portájának udvarán. Farkasok harcolnak Fekete Kelékkel.

Magyar Hajnalka

Persze csak játszásiból, hiszen a Népi Gyermekjátékok Olimpiáján járunk, amit első alkalommal rendezett meg a Göcseji Múzeum. Épp a kiszorítós versenyszám zajlik. A ringet fűnyíróval jelölték ki, a küzdőtér körvonalán egyszerűen magasan hagyták a füvet. Az egész rendezvény szellemiségét a természetközeliség, a puritanizmus jellemzi. A Farkasoknak szorít Árvayné Nagyari Katalin is.

Minden szempontból ragyogó a kezdeményezés utal a játékra a Landorhegyi iskola kézműves oktatója. A Falumúzeum ismerős terep számunkra, már hat alkalommal jártunk itt múzeumpedagógiai foglalkozáson, ami szintén nagy élmény volt.

Bagod, Zalaszentiván és Alsónemesapáti is képviseltette magát a viadalon, utóbbi helyszínről érkeztek a csertános Csibészek, harsány csatakiáltással biztatva egymást.

- Tesiórán készültünk már a feladatokra, a kiszorítós meg a bakugrás a legjobb, a legnehezebb pedig a karikahajtás - hallatja hangját Forgács Georgina, Varga Boglárka Julianna, Burka Krisztina, Virágh Bianka és Deák Dominik.

A verseny első száma amúgy fáklyafutás volt, tyúklépésben. A fáklyát kukorica torzsa jelképezte, a lángot pedig rajta billegő dió.

- A nyitószámmal tisztelegtünk az olimpia szelleme előtt - avat a részletekbe Szigeti Éva, a múzeum néprajzosa, aki a rendezvény ötletét is szolgáltatta, családi alapon. Férje, a volt válogatott kosárlabdázó Tislér József vetette fel ugyanis, miért ne lehetne a sportot is meggyökereztetni a Falumúzeumban. A mag termékeny talajra hullott.

A népi játékokat ötvöztük a klasszikus sporttal, így állt össze a nyolc versenyszám, melyek között szerepel pilickázás, azaz karikahajtás, kötélhúzás, sáron járás és pénzzel való célbadobás is folytatja a néprajzos. Ezek a játékok alig igényelnek eszközt, s ötven, száz évvel ezelőtt ugyanúgy élvezték a gyerekek, mint manapság.

- Mindannyian játékra születünk, s ennek egyik legeredetibb formája a népi gyermekjáték - méltatja a programot Rigó Csaba kormánymegbízott, aki az ünnepélyes megnyitón köszöntötte a résztvevőket. - A gyerekek ezek által is közelebb kerülnek a hagyományainkhoz, arról nem is szólva, hogy a játék fejleszti az önbizalmat, a szabálytudatot, a csapatszellemet. Falusi gyerek lévén a számok közül több ismerős számomra, a bakfüttyös, vagyis bakugrás például kedvelt szórakozásunk volt.

A viadalt végül a zalaegerszegi Belvárosi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Oroszlán csapata nyerte. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!