Hírek

2012.06.14. 16:44

El tud-e helyezkedni a frissen végzett technikus? (fotókkal frissítve)

Nagykanizsa - Egy híján 100 diák kapta kézhez csütörtökön technikusi, illetve szakmunkásképző bizonyítványát a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola Cserháti tagintézményében. A fiatalok többsége egyelőre még nem tudja, hogyan tovább...

Steyer Edina

Az ünnepélyes bizonyítványosztás előtt megkérdeztünk néhány frissen végzett technikust, miként képzelik jövőjüket.

- A technikusi előtt nem adtam be a jelentkezésemet felsőoktatási intézménybe, mert őszintén szólva fogalmam sem volt, mit akarok kezdeni magammal - vallotta a 21 éves marcali Tomor Endre, aki elektronikai technikusként végzett. - Idén viszont az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karára jelentkeztem.

A fiatal nagy eséllyel indul, ugyanis pontjai alapján két évvel ezelőtt felvették volna, ha jelentkezik. Mint mondta, további életét a fővárosban, vagy külföldön képzeli el.

- Ha valami nem úgy jön össze, ahogy szeretném, akkor sem keseredek el, mivel ezen felül is van egy szakmám: édesapám mellett pirotechnikusként dolgozom - így Endre.

Osztálytársa, Simon Róbert szintén sikerrel vette volna az akadályokat két éve a felvételin, ám ő sem jelentkezett a felsőoktatásba. Célja most a győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnöki kara.

- Akkor nem gondoltam volna, hogy meglesznek a pontjaim, de nem bántam meg, hogy elvégeztem a technikusit. Egyrészt plusz pontokat jelent a felvételin, másrészt többlettudást adott számomra - mondta Róbert. - Ha idén valamiért mégsem sikerülne a felvételi, terveim között szerepel a külföldi munkavállalás is.

Farkas Tünde tagintézmény-vezető kérdésünkre elmondta: a legjobb tanulók már az érettségit követően egyetemre mennek, de a technikusi bizonyítvány megszerzése után is a diákok közel 20 százaléka tanul tovább felsőoktatási intézményben.

Csütörtökön a Cserháti-tagintézményben rendezett ünnepségen a gépgyártástechnológiai, az elektronikai, illetve az autótechnikus, valamint gépi forgácsoló, géplakatos és autószerelő szakmunkások kapták meg bizonyítványukat.

A Cserháti tagintézményben kizárólag olyan szakmákat oktatnak, melyekre a munkaerőpiacon valóban szükség van - hangsúlyozta Farkas Tünde. Hogy melyek ezek, arról a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság rendszeresen tájékoztatja a szakiskolákat. Az oktatási intézmények ez alapján indítják képzéseiket.

A Cserhátit évente több vállalkozás keresi fel azzal a kéréssel, hogy ajánljanak eredményesen végzett technikusokat, szakmunkásokat számukra. Az iskola ilyenkor megadja a cég elérhetőségét, remélve, ezzel elindul tanulóik szakmai karrierje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!