Hírek

2012.05.10. 14:32

Kötelezettségszegési eljárás indul a SZÉP-kártya miatt, de a kártya terjesztését így is folytatják

A szállodák szemszögéből kedvezően, bíztatóan alakult az év első három hónapja. Az érintettek reménykednek, hogy a tendencia marad hangzott el csütörtökön, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) közgyűlésén.

MTI


A tanácskozás vendégeit a házigazda Danubius Health Spa Resort Hévíz igazgatója, Nagy Rita köszöntötte, majd Papp Gábor polgármester beszélt, kiemelve: a város és a szállodák kompromisszumok mentén jól együtt tudnak működni Hévíz érdekében. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára bejelentette: a tárca és az MSZÉSZ együttműködési megállapodást ír alá, a közös gondolkodás mellett a turizmus minőségének javítása céljával. Szeretnék elérni, hogy az ágazat kijöjjön a válság okozta gödörből.

Beszédében sikernek nevezte a SZÉP kártya bevezetését, amiből már több mint félmilliót igényeltek a munkavállalók. Elmondta: a konstrukció kapcsán az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít. Mint a politikus mondta,  "Brüsszel kötelezettségszegési eljárást fog indítani" Magyarország ellen a SZÉP-kártya rendszere miatt. "Ezt a vitát le fogjuk folytatni", és tovább folyik a SZÉP-kártya terjesztése is - tette még hozzá.

Úgy fogalmazott: "ez inkább dicséret számunkra", ugyanis az volt a cél, hogy a szolgáltatók számára csökkenjen a korábbi igen magas jutalék és egyszerűsödjön az elfogadói rendszer.Kitért rá, hogy nem volt viták nélküli a rendszer elindítása, de minden várakozást meghaladóan - az április közepi adatok szerint - már több mint 500 ezer munkavállaló igényelte a kártyát. Csak szálláshelyre mintegy 6,5 milliárd forintot fordítanak a kártyabirtokosok, a az összeg az év során elérheti a korábban is remélt 20 milliárd forintot.
   
Kopócsy Andrea, a MSZÉSZ elnöke a magyar szállodaipar teljesítményéről elmondta: 2011-ben 105 százalékkal nőttek a magyarországi szállodai kapacitások, a vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal 14,8 millióra emelkedett. Javultak a foglaltsági adatok is, míg a szállodai átlagárak a korábbi év 96,4 százalékára mérséklődtek, vagyis a bruttó szállásdíjbevételek kissé csökkentek.
   
Említést tett arról, hogy az idei év első három hónapjában 9,2 százalékkal növekedett a magyarországi vendégforgalom, a külföldiek növekedési aránya 15,4 százalékos, a belföldieké mintegy 2 százalék. Budapesten azonban a Malév csődje miatt 2,9 százalékkal visszaestek a szobafoglalások.
   
A szállodaipart jellemző gondokat említve a szövetség elnöke beszámolt arról is, hogy a szállodák közötti árharc tartósan alacsony átlagárakat okoz, az átlag 60 eurós budapesti ötcsillagos szállodaárakhoz kell igazítani az alacsonyabb kategóriák árait is. A hiteltörlesztési gondok és a csődök ezt az ágazatot sem kímélik, csak Budapest régiójában tavaly összesen 890 ágyat kínáló 7 szálloda került csődbe.
   
Magyarország nemzetközi versenyképességét gyengítik a növekvő adóterhek és az európainál magasabb általános forgalmi adó, ugyanakkor alacsony az országmarketingre fordított összeg.
   
A kilátásokra utalva arról beszélt, hogy a Malév csődje miatt kevesebb repülőjárat érkezik Budapestre, növekedtek a jegyárak, elmaradnak a turisták és az üzletemberek, a fapadosokkal "olcsó turisták" érkeznek. Magyarország versenytársainak piaci előnye növekszik, Bécs alig érezte meg a válság hatásait, Prágában pedig jelentősen nőtt az idén a szállodai foglalások száma és az egy szobára jutó bruttó átlagbevétel.
   
Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a SZÉP-kártya terjedése révén a főszezonban egyre többen fizetnek már ezzel, a magas euróárfolyam és a hosszú hétvégék is kedveznek a belföldi turizmusnak. Saját, 47 tagszállodára kiterjedő felméréseik szerint az idén év elején közel 40 százalékkal csökkent az üdülési csekkel és SZÉP-kártyával fizetett összeg úgy, hogy a tavalyi hasonló időszakban csak üdülési csekkes forgalom volt.

Turizmus dosszié itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!